Evropa je kriva za Hrvatsku drskost

Posljednji sukob između Srbije i Hrvatske posljedica je nesposobnosti EU da prevaziđe svoja ustavna, ideološka i upravna ograničenja, izjavio je istoričar Čedomir Antić.

Srbija 27.09.2015 | 12:10
Evropa je kriva za Hrvatsku drskost

"Mi smo tokom devedestih primili prvo 800.000 prognanika iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a zatim 150.000 sa Kosova i Metohije. Trpeli smo posledice najtežih sankcija koje su u miru nametnute nekoj evropskoj državi...", rekao je Antić za.

On je napomenuo da Srbija danas podnosi teret 154.000 izbjeglica, a da je cijeloj Evropi mnogo 250.000.

"Kakvi licemeri. Treba im pet godina da shvate da su šengenski i dablinski sporazumi propali suočeni sa stvarnošću", dodao je Antić.

Antić ističe da je Evropa pomogla izbijanje rata u Siriji, da nije imala plan, da je sada ostavila Makedoniju i Srbiju da "grcaju između članica EU koje se poigravaju migrantima".

Za krizu odnosa Srbije i Hrvatske, Antić kaže da ti odnosi nisu loši samo zbog hrvatske vlade i elite, već da su problem i srpske vlasti koje vode snishodljivu, nestalnu i partitokratsku politiku u regionu.

Prema njegovim riječima, neozbiljan i loš odnos EU trebalo bi da navede Srbiju da ponovo otvori raspravu o tome da li joj treba punopravno članstvo u EU.

"Mislim da je vreme da napustimo inferioran i ponižavajući odnos prema EU. Očigledno je, iz primera Hrvatske, Bugarske i Albanije /koja nije članica Unije/ da su politički razlozi dominanti kada je reč o pristupanju i otvaranju poglavlja", dodao je Antić.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dada

27.09.2015 21:51

Zna svako da EU pravi pritisak na Hrvatsku.Ali narodu treba objasnit arogantnost granicara.Kako objsnit istjerivanje iz autobusa s Srbskom dokumentacijom.ZABRANA ZA SRBE NA HRVATSKU TERITORIJU.

ODGOVORITE