Избори у Каталонији

У Каталонији се одржавају регионални парламентарни избори који се практично доживљавају као референдум о отцепљењу овог богатог региона од Шпаније - уколико се бирачи већински определе за странке које се залажу за независност Каталоније.

Свијет 27.09.2015 | 11:45
Избори у Каталонији

У шпанској покрајини Каталонији су јутрос у девет сати отворена биралишта, а биће затворена у 20 часова.

Према најновијим анкетама, очекује се да ће сепаратистичке странке освојити већину од укупно 135 места у парламенту.

Сепаратисти већ најављују да ће прогласити једнострану независност за 18 месеци, али истраживања показују да изгледи да Каталонија заиста и постане независна остају у домену теорије.

Подељеност Каталонаца по питању независности уочи избора сугерише да, упркос јавним изјавама каталонских политичара, грађани верују да је циљ сепаратистичког покрета заправо прагматично настојање да се изборе уступке од централне владе у Мадриду.

Према последњим анкетама, борци за независност, могли би да освоје тесну већину и у том случају, како су најавили, Каталонија би једнострано прогласила независност у року од 18 месеци.

За независност се залажу две коалиције - "Заједно за да", на чијем челу је актуелни председник Каталоније Артур Мас, и коалиција радикалне левице "Кандидатура за народно јединство (ЦУП)", која заговара отцепљење од ЕУ и Тројке, а која би, по проценама посматрача, могла да буде "језичак на ваги" у будућој прерасподели снага.

С друге стране, коалиција "Каталонија, да ми можемо", коју чине левичарски Подемос и каталонска Зелена социјалистичка партија, заговарају федералну Шпанију и одржавање референдума како би се решило национално питање у Каталонији.

Партијама које се залажу за независност Каталоније потребно је 68 од укупно 135 места у парламенту да би могли да наставе да се боре за остварење свог циља, преноси Ројтерс.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније, а званично је призната као историјска нација у Каталонском аутономном статуту усвојеном 1979. године у складу са шпанским Уставом из 1978. године.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар