Izbori u Kataloniji

U Kataloniji se održavaju regionalni parlamentarni izbori koji se praktično doživljavaju kao referendum o otcepljenju ovog bogatog regiona od Španije - ukoliko se birači većinski opredele za stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Svijet 27.09.2015 | 11:45
Izbori u Kataloniji

U španskoj pokrajini Kataloniji su jutros u devet sati otvorena birališta, a biće zatvorena u 20 časova.

Prema najnovijim anketama, očekuje se da će separatističke stranke osvojiti većinu od ukupno 135 mesta u parlamentu.

Separatisti već najavljuju da će proglasiti jednostranu nezavisnost za 18 meseci, ali istraživanja pokazuju da izgledi da Katalonija zaista i postane nezavisna ostaju u domenu teorije.

Podeljenost Katalonaca po pitanju nezavisnosti uoči izbora sugeriše da, uprkos javnim izjavama katalonskih političara, građani veruju da je cilj separatističkog pokreta zapravo pragmatično nastojanje da se izbore ustupke od centralne vlade u Madridu.

Prema poslednjim anketama, borci za nezavisnost, mogli bi da osvoje tesnu većinu i u tom slučaju, kako su najavili, Katalonija bi jednostrano proglasila nezavisnost u roku od 18 meseci.

Za nezavisnost se zalažu dve koalicije - "Zajedno za da", na čijem čelu je aktuelni predsednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne levice "Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)", koja zagovara otcepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procenama posmatrača, mogla da bude "jezičak na vagi" u budućoj preraspodeli snaga.

S druge strane, koalicija "Katalonija, da mi možemo", koju čine levičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se rešilo nacionalno pitanje u Kataloniji.

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, prenosi Rojters.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije, a zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar