Строги пост: Данас се прославља Крстовдан

Крстовдан или Воздвижење (подизање) празник је који се прославља у знак сећања на дан када је цар Константин поставио у Риму крст у знак победе над Максенцијем.

Република Српска 27.09.2015 | 09:55
Строги пост: Данас се прославља Крстовдан

Православни верници данас славе Крстовдан, дан који је у црквеном календару обележен црвеним, што га сврстава у ред најбитнијих празника.

У Србији Крстовдан има посебно значење и због тога што је Константнин пореклом са наших простора (рођен је у Нишу).

Иако је Крстовдан празник радости и славља, на овај дан важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је једење животињских продукта строго забрањено.

Крстовдан је први пут почео да се слави у Никеји 326. године.

Крстовдан је иначе и слава београдске општине Земун, у којој се традиционално на данашњи дан организује литија која иде централним улицама.

Извор: Телеграф

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СРПСКА ДУБИЦА И МАЈЕВИЦКИ ПОКРЕТ ПОТОМАКА

27.09.2015 08:53

Свим Православним Верницима срецна и дуговецна слава Кртовдан. Гдје се славило ту Бог и помогао. Крст је симбол и знамење крст је спасење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гого

27.09.2015 09:04

Ево га неки Додиков вјерник.

Name

сос

27.09.2015 09:32

Мирјани /вјерници/ на уљу а монаство И свестенство на води! Јер је недјеља! Упуте манастирског братства! И то је узалуд ако нам мисли нису позитивне! /нисам ни додоковац нити опозиција! Само покусавам бити цовјек! /а свим људима у овом хаосу Мир Бозији! Јако потребан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

27.09.2015 10:02

Додик је невјерник као И слицни. Има нас хвала Богу који вјерујемо И тако се И понасамо. Него многима смета ова 326 година, ваљда ради тога сто тада њихова вјера није ни постојала!!!

ОДГОВОРИТЕ