Strogi post: Danas se proslavlja Krstovdan

Krstovdan ili Vozdviženje (podizanje) praznik je koji se proslavlja u znak sećanja na dan kada je car Konstantin postavio u Rimu krst u znak pobede nad Maksencijem.

Republika Srpska 27.09.2015 | 09:55
Strogi post: Danas se proslavlja Krstovdan

Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan, dan koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim, što ga svrstava u red najbitnijih praznika.

U Srbiji Krstovdan ima posebno značenje i zbog toga što je Konstantnin poreklom sa naših prostora (rođen je u Nišu).

Iako je Krstovdan praznik radosti i slavlja, na ovaj dan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je jedenje životinjskih produkta strogo zabranjeno.

Krstovdan je prvi put počeo da se slavi u Nikeji 326. godine.

Krstovdan je inače i slava beogradske opštine Zemun, u kojoj se tradicionalno na današnji dan organizuje litija koja ide centralnim ulicama.

Izvor: Telegraf

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SRPSKA DUBICA I MAJEVICKI POKRET POTOMAKA

27.09.2015 08:53

Svim Pravoslavnim Vernicima srecna i dugovecna slava Krtovdan. Gdje se slavilo tu Bog i pomogao. Krst je simbol i znamenje krst je spasenje.

ODGOVORITE
Name

gogo

27.09.2015 09:04

Evo ga neki Dodikov vjernik.

Name

sos

27.09.2015 09:32

Mirjani /vjernici/ na ulju a monastvo I svestenstvo na vodi! Jer je nedjelja! Upute manastirskog bratstva! I to je uzalud ako nam misli nisu pozitivne! /nisam ni dodokovac niti opozicija! Samo pokusavam biti covjek! /a svim ljudima u ovom haosu Mir Boziji! Jako potreban!!!

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

27.09.2015 10:02

Dodik je nevjernik kao I slicni. Ima nas hvala Bogu koji vjerujemo I tako se I ponasamo. Nego mnogima smeta ova 326 godina, valjda radi toga sto tada njihova vjera nije ni postojala!!!

ODGOVORITE