Ф1 - Јапан: Розбергу пол-позиција!

Возач Мерцедеса Нико Розберг освојио је пол позицију пред Велику награду Јапана, 14. трку овогодишњег шампионата Формуле 1.

Остали спортови 26.09.2015 | 11:40
Ф1 - Јапан: Розбергу пол-позиција!

Розберг је на легендарној „Сузуки“ дошао до друге пол позиције ове сезоне, у времену од 1:32.584 минута, испред свог тимског колеге Луиса Хамилтона.

Треће време у квалификацијама имао је Валтери Ботас у Вилијамсу, а трка у Јапану стартује у недељу у 7 часова по нашем времену.

Поред тога што се Мерцедес вратио на врх, после проблема у Сингапуру, квалификације у Сузуки обележио је и инцидент у којем је возач Ред Була Данил Квјат уништио свој болид. Млади Рус је закачио траву, која је још била мокра после кише, изгубио је контролу и окренуо се око своје осе и остао практично без целог левог дела свог болида. Срећом, из њега је изашао неповређен, али пошто је до краја квалификација остало мање од минута, оне нису ни настављене.

Квалификације у Сузуки биле су поприште нове борбе возача Мерцедеса, а после проблема у Сингапуру, рутински су се вратили у први стартни ред. Розберг је победио Хамилтона за нешто мање од једне десетинке у борби за пол позицију, а Британац је при свом најбржем кругу направио грешку. Ботас је био три и по десетинке иза Хамилтона.

Најбољу тројицу следио је Себастијан Фетел у Ферарију, који није успео да нађе одговарајући ритам у Јапану после победе у Сингапуру, а иза њега су се нашли Фелипе Маса у Вилијамсу и тимски колега Кими Раиконен. Возач Ред Була Данијел Рикардо био је седми, испред Романа Грожана у Лотусу, возача Форс Индије Серхија Переса и Квјата, на чијем болиду ће до недеље морати много да се ради, па је извесно да ће он бити померен на старту у зависности од тога.

Први део квалификација није донео изненађења, а тада су елиминисани возачи Менора и Заубера уз Џенсона Батона у Мекларену. Шампион света из 2009. године имао је 16. време, испред Маркуса Ериксона, Фелипеа Насра, Вила Стивенса и Александера Росија. Американац није остварио време потребно да се квалификује, али је за очекивати да ће му бити дозвољено да се нађе на старту.

У другом делу, први испод црте био је возач Форс Индије Нико Хилкенберг, који ће бити померен за три места због инцидента са Масом у Сингапуру. Тако ће унапред бити померени Карлос Саинс у болиду екипе Торо Росо, Пастор Малдонадо у Лотусу и најмлађи возач у шампионату Макс Ферстапен, док је Фернандо Алонсо у Мекларену имао 15. време.

Коментари / 0

Оставите коментар