F1 - Japan: Rozbergu pol-pozicija!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Japana, 14. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ostali sportovi 26.09.2015 | 11:40
F1 - Japan: Rozbergu pol-pozicija!

Rozberg je na legendarnoj „Suzuki“ došao do druge pol pozicije ove sezone, u vremenu od 1:32.584 minuta, ispred svog timskog kolege Luisa Hamiltona.

Treće vreme u kvalifikacijama imao je Valteri Botas u Vilijamsu, a trka u Japanu startuje u nedelju u 7 časova po našem vremenu.

Pored toga što se Mercedes vratio na vrh, posle problema u Singapuru, kvalifikacije u Suzuki obeležio je i incident u kojem je vozač Red Bula Danil Kvjat uništio svoj bolid. Mladi Rus je zakačio travu, koja je još bila mokra posle kiše, izgubio je kontrolu i okrenuo se oko svoje ose i ostao praktično bez celog levog dela svog bolida. Srećom, iz njega je izašao nepovređen, ali pošto je do kraja kvalifikacija ostalo manje od minuta, one nisu ni nastavljene.

Kvalifikacije u Suzuki bile su poprište nove borbe vozača Mercedesa, a posle problema u Singapuru, rutinski su se vratili u prvi startni red. Rozberg je pobedio Hamiltona za nešto manje od jedne desetinke u borbi za pol poziciju, a Britanac je pri svom najbržem krugu napravio grešku. Botas je bio tri i po desetinke iza Hamiltona.

Najbolju trojicu sledio je Sebastijan Fetel u Ferariju, koji nije uspeo da nađe odgovarajući ritam u Japanu posle pobede u Singapuru, a iza njega su se našli Felipe Masa u Vilijamsu i timski kolega Kimi Raikonen. Vozač Red Bula Danijel Rikardo bio je sedmi, ispred Romana Grožana u Lotusu, vozača Fors Indije Serhija Peresa i Kvjata, na čijem bolidu će do nedelje morati mnogo da se radi, pa je izvesno da će on biti pomeren na startu u zavisnosti od toga.

Prvi deo kvalifikacija nije doneo iznenađenja, a tada su eliminisani vozači Menora i Zaubera uz Džensona Batona u Meklarenu. Šampion sveta iz 2009. godine imao je 16. vreme, ispred Markusa Eriksona, Felipea Nasra, Vila Stivensa i Aleksandera Rosija. Amerikanac nije ostvario vreme potrebno da se kvalifikuje, ali je za očekivati da će mu biti dozvoljeno da se nađe na startu.

U drugom delu, prvi ispod crte bio je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, koji će biti pomeren za tri mesta zbog incidenta sa Masom u Singapuru. Tako će unapred biti pomereni Karlos Sains u bolidu ekipe Toro Roso, Pastor Maldonado u Lotusu i najmlađi vozač u šampionatu Maks Ferstapen, dok je Fernando Alonso u Meklarenu imao 15. vreme.

Komentari / 0

Ostavite komentar