Ка Србији иде још 4.400 миграната

Мигрантска криза не престаје са отварањем српско-хрватских граничних прелаза, могуће су нове руте.

Србија 26.09.2015 | 11:40
Ка Србији иде још 4.400 миграната

Да мигрантска криза неће престати упркос отварању граница између Србије и Хрватске, показују последње бројке: само у последњих 24 сата нових 4.400 невољника из Сирије, Авганистана и Ирака прошло је из правца Грчке, кроз Македонију, према нашој земљи. Тиме је потврђен поновни пораст после неколико дана блажег пада.

Последњих дана расте и број оних који иду другим краком: Турска - Бугарска - Србија или Турска - Грчка - Бугарска - Србија (да би избегли фамозни турски зид). Они стижу у Неготин, где добијају помоћ локалног Црвеног крста и региструју се у полицијској станици, па продужавају даље, ка Београду и Шиду. Дневна бројка придошлица варира између 30 и 80. То је, међутим, и даље занемарљиво у односу на број оних који стижу у Прешево. Према подацима Комесаријата за избеглице, јуче их је регистровано више од 1.300.

Различите су прогнозе каква јесен чека Србију.

Према једном сценарију, ситуацију у Србији релаксираће, не само лоше време на мору, које ће природно смањити прилив избеглица, већ и нова потенцијална рута. Према тој верзији, избеглице би ишле преко Бугарске и Румуније, директно ка Мађарској, не улазећи у Србију, а затим кроз Украјину и Пољску, правац у Немачку. Међутим, за њих је ова рута најскупља и најтежа, па ће ићи само ако не буду имали ниједну другу опцију.

Друга могућа рута јесте преко Албаније, Црне Горе, Хрватске и Италије или преко Албаније, Јадранским морем, па у Италију. Обе ове варијанте, према Радошу Ђуровићу из Центра за пружање заштите и помоћи тражиоцима азила, краткорочне су јер се показало да погранична полиција ту најлакше успоставља контролу.

По њему, избеглице ће бар још неко време сигурно наставити да иду преко Србије, јер им је то најјефтинија и најбржа траса.

Проблем ће, међутим, настати ако Хрватска пређе на такозвани план Д, који би подразумевао блокаду "зелене границе", односно подизање зида ка Србији. О овоме се у Загребу још не прича гласно, али се помињу и такве опције, ако ЕУ натера Хрватску да региструје мигранте и узима им отисак прста и личне податке. Загреб ово до сада није радио, већ је само превозио азиланте ка Мађарској.

У том случају, према Даблинском споразуму, сви мигранти којима буде одбијен азил у некој од земаља Уније, а има најава да би то могли да буду готово сви осим Сиријаца, биће враћени у прву земљу Уније у коју су ушли - овога пута у Хрватску. Циљ Милановићеве владе је избећи то по сваку цену.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар