Ka Srbiji ide još 4.400 migranata

Migrantska kriza ne prestaje sa otvaranjem srpsko-hrvatskih graničnih prelaza, moguće su nove rute.

Srbija 26.09.2015 | 11:40
Ka Srbiji ide još 4.400 migranata

Da migrantska kriza neće prestati uprkos otvaranju granica između Srbije i Hrvatske, pokazuju poslednje brojke: samo u poslednjih 24 sata novih 4.400 nevoljnika iz Sirije, Avganistana i Iraka prošlo je iz pravca Grčke, kroz Makedoniju, prema našoj zemlji. Time je potvrđen ponovni porast posle nekoliko dana blažeg pada.

Poslednjih dana raste i broj onih koji idu drugim krakom: Turska - Bugarska - Srbija ili Turska - Grčka - Bugarska - Srbija (da bi izbegli famozni turski zid). Oni stižu u Negotin, gde dobijaju pomoć lokalnog Crvenog krsta i registruju se u policijskoj stanici, pa produžavaju dalje, ka Beogradu i Šidu. Dnevna brojka pridošlica varira između 30 i 80. To je, međutim, i dalje zanemarljivo u odnosu na broj onih koji stižu u Preševo. Prema podacima Komesarijata za izbeglice, juče ih je registrovano više od 1.300.

Različite su prognoze kakva jesen čeka Srbiju.

Prema jednom scenariju, situaciju u Srbiji relaksiraće, ne samo loše vreme na moru, koje će prirodno smanjiti priliv izbeglica, već i nova potencijalna ruta. Prema toj verziji, izbeglice bi išle preko Bugarske i Rumunije, direktno ka Mađarskoj, ne ulazeći u Srbiju, a zatim kroz Ukrajinu i Poljsku, pravac u Nemačku. Međutim, za njih je ova ruta najskuplja i najteža, pa će ići samo ako ne budu imali nijednu drugu opciju.

Druga moguća ruta jeste preko Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Italije ili preko Albanije, Jadranskim morem, pa u Italiju. Obe ove varijante, prema Radošu Đuroviću iz Centra za pružanje zaštite i pomoći tražiocima azila, kratkoročne su jer se pokazalo da pogranična policija tu najlakše uspostavlja kontrolu.

Po njemu, izbeglice će bar još neko vreme sigurno nastaviti da idu preko Srbije, jer im je to najjeftinija i najbrža trasa.

Problem će, međutim, nastati ako Hrvatska pređe na takozvani plan D, koji bi podrazumevao blokadu "zelene granice", odnosno podizanje zida ka Srbiji. O ovome se u Zagrebu još ne priča glasno, ali se pominju i takve opcije, ako EU natera Hrvatsku da registruje migrante i uzima im otisak prsta i lične podatke. Zagreb ovo do sada nije radio, već je samo prevozio azilante ka Mađarskoj.

U tom slučaju, prema Dablinskom sporazumu, svi migranti kojima bude odbijen azil u nekoj od zemalja Unije, a ima najava da bi to mogli da budu gotovo svi osim Sirijaca, biće vraćeni u prvu zemlju Unije u koju su ušli - ovoga puta u Hrvatsku. Cilj Milanovićeve vlade je izbeći to po svaku cenu.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar