За сада ништа од канонизације Степинца

Процес канонизације загребачког надбискупа из периода Другог свјетског рата Алојзија Степинца неће бити настављен прије нити током рада заједничке српско-хрватске комисије, као ни без договора обје стране, рекао је апостолски нунције у Србији Орландо Антонини.

Србија 26.09.2015 | 09:20
За сада ништа од канонизације Степинца

Антонини истиче да је срећан што су Српска православна црква /СПЦ/ и Католичка црква у Хрватској прихватиле приједлог папе Фрање да оснују мјешовиту комисију која ће истражити чињенице које су се одиграле у том мрачном периоду историје. 

"То је значајан корак на путу ка помирењу и истина ће вас ослободити", рекао је надбискуп Антонини за данашњу "Политику". 

Он каже да му нико у Београду није рекао да Ватикану пренесе став да би папа Фрањо требало да прво посјети Јасеновац, па тек онда Србију. 

Упитан да ли је посјета Србији поглавара Римокатоличке цркве блиска или далека будућност, нунције је одговорио да посета није ни у фази припреме и да за сада постоје само позиви Владе Србије и предсједника Томислава Николића. 

На питање може ли Ватикан помоћи СПЦ у напорима да заустави пријем Косова у Унеско, Антонини је рекао да су га из СПЦ питали да договори састанак папе Фрање и српске делегације у којој би били митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика бачки Иринеј. 

Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

26.09.2015 12:31

Хрватски попови на служби проповједају мржњу према Србима и Муслиманима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

26.09.2015 12:41

Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде

ОДГОВОРИТЕ