Za sada ništa od kanonizacije Stepinca

Proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa iz perioda Drugog svjetskog rata Alojzija Stepinca neće biti nastavljen prije niti tokom rada zajedničke srpsko-hrvatske komisije, kao ni bez dogovora obje strane, rekao je apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini.

Srbija 26.09.2015 | 09:20
Za sada ništa od kanonizacije Stepinca

Antonini ističe da je srećan što su Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile prijedlog pape Franje da osnuju mješovitu komisiju koja će istražiti činjenice koje su se odigrale u tom mračnom periodu istorije. 

"To je značajan korak na putu ka pomirenju i istina će vas osloboditi", rekao je nadbiskup Antonini za današnju "Politiku". 

On kaže da mu niko u Beogradu nije rekao da Vatikanu prenese stav da bi papa Franjo trebalo da prvo posjeti Jasenovac, pa tek onda Srbiju. 

Upitan da li je posjeta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncije je odgovorio da poseta nije ni u fazi pripreme i da za sada postoje samo pozivi Vlade Srbije i predsjednika Tomislava Nikolića. 

Na pitanje može li Vatikan pomoći SPC u naporima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, Antonini je rekao da su ga iz SPC pitali da dogovori sastanak pape Franje i srpske delegacije u kojoj bi bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika bački Irinej. 

Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gavrilo Princip

26.09.2015 14:31

Hrvatski popovi na službi propovjedaju mržnju prema Srbima i Muslimanima

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

26.09.2015 14:41

Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide

ODGOVORITE