Истрага у вртићу: Побјегао као "Худини"

Не стишава се бура након што је двоипогодишњи Огњен П. сам ишетао из обданишта "Звездана прашина". Улазна врата закључана, он у соби с троје вршњака. Васпитачица суспендована, а истрага се наставља.

Србија 25.09.2015 | 18:40
Истрага у вртићу: Побјегао као "Худини"

Суспензија медицинске сестре - васпитача и дисциплински поступци против одговорних у обданишту "Звездана прашина" на Бежанијској коси, први су кораци које су предузели надлежни из ПУ "11. април" због инцидента када је двоипогодишњи Огњен П. сам изашао из вртића и ушао у аутобус ГСП?!

На сву срећу, све се добро завршило и малишан је враћен родитељима.


Дете је дефинитивно напустило вртић без надзора - наводи Јелена Дубљевић, помоћник директора ПУ "11. април".

У том тренутку малишани нису били у дворишту, већ у радној соби у којој је било четворо деце јасленог узраста. У вртићу "Звездана прашина" борави 569 малишана, а о њима брине 52 запослених.

У конкретној групи ангажоване су три медицинске сестре - васпитачи.

Наша саговорница истиче да су у ПУ "11. април" устаљена правила да улазна врата морају бити закључана током читавог дана, пошто постоје интерфони.

 

Током боравка у обданишту деца морају бити под сталним надзором васпитача, а малишане могу преузети само родитељи или овлашћена пунолетна лица уз писмену сагласност родитеља.

Према законским прописима, решење о удаљењу са рада не значи и аутоматски отказ. Ради се о суспензији на одређени временски период, док се не оконча дисциплински поступак и одговорност надлежних. У периоду док је лице суспендовано може му бити смањена плата.

Нажалост, овај немио догађај још једном је указао на велики проблем недостатка кадра у предшколским установама.

Слично је и у другим предшколским установама у којима постоји мањак од преко 900 запослених, од којих су више од половине васпитачи.

Малени Огњен је, према речима васпитачица, јуче био у обданишту. Ипак, било је видљиво да је инцидент оставио трага на њему, баш као што и његови родитељи још нису успели да се опораве од шока када су дошли у вртић и нису затекли свог мезимца.

Дан након што је Огњен П. ишетао из вртића "Звездана прашина", у овој установи све је било уобичајено. Родитељи махом нису желели да коментаришу инцидент, али сматрају да немају разлог за забринутост.

Репортери "Новости" проверили су да ли је приступ вртићу дозвољен баш свима. И док је дворишна капија, као и у већини забавишта, широм отворена како би родитељи несметано ушли по своје малишане, у ходнику једна госпођа седи у импровизованој портирници и чека пријаву по које дете долазе.

Деца ми иду у овај вртић откако је отворен 2012. и никада није било проблема - каже тата Милан док изводи две девојчице. - Правила налажу да ни ми не можемо да се задржавамо. Није ми јасно да дечака нико није приметио.

О сигурности говори и натпис на вратима "Звездане прашине" - "Од 9 до 15 часова, вртић је закључан ради безбедности деце". Ништа мања брига није ни на отвореном, јер су васпитачице будно пратиле јурњаву малишана.

Кћерка ми је овде, а ускоро ће и син бити уписан у јаслице - прича нам Снежана. - Презадовољна сам условима и цела прича ме је зачудила. Не верујем у њу. 

У свом саставу ПУ "11. април" има 37 објеката са 388 васпитних група, које похађа близу 9.000 малишана. О деци брине 1.195 запослених, иако нормативи прописују да би требало да их је више од 1.300.

За упис је, ове године, конкурисало 2.865 малишана, иако има само 600 места. Најкритичније је у блоковима и на - Бежанијској коси.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар