Istraga u vrtiću: Pobjegao kao "Hudini"

Ne stišava se bura nakon što je dvoipogodišnji Ognjen P. sam išetao iz obdaništa "Zvezdana prašina". Ulazna vrata zaključana, on u sobi s troje vršnjaka. Vaspitačica suspendovana, a istraga se nastavlja.

Srbija 25.09.2015 | 18:40
Istraga u vrtiću: Pobjegao kao "Hudini"

Suspenzija medicinske sestre - vaspitača i disciplinski postupci protiv odgovornih u obdaništu "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi, prvi su koraci koje su preduzeli nadležni iz PU "11. april" zbog incidenta kada je dvoipogodišnji Ognjen P. sam izašao iz vrtića i ušao u autobus GSP?!

Na svu sreću, sve se dobro završilo i mališan je vraćen roditeljima.


Dete je definitivno napustilo vrtić bez nadzora - navodi Jelena Dubljević, pomoćnik direktora PU "11. april".

U tom trenutku mališani nisu bili u dvorištu, već u radnoj sobi u kojoj je bilo četvoro dece jaslenog uzrasta. U vrtiću "Zvezdana prašina" boravi 569 mališana, a o njima brine 52 zaposlenih.

U konkretnoj grupi angažovane su tri medicinske sestre - vaspitači.

Naša sagovornica ističe da su u PU "11. april" ustaljena pravila da ulazna vrata moraju biti zaključana tokom čitavog dana, pošto postoje interfoni.

 

Tokom boravka u obdaništu deca moraju biti pod stalnim nadzorom vaspitača, a mališane mogu preuzeti samo roditelji ili ovlašćena punoletna lica uz pismenu saglasnost roditelja.

Prema zakonskim propisima, rešenje o udaljenju sa rada ne znači i automatski otkaz. Radi se o suspenziji na određeni vremenski period, dok se ne okonča disciplinski postupak i odgovornost nadležnih. U periodu dok je lice suspendovano može mu biti smanjena plata.

Nažalost, ovaj nemio događaj još jednom je ukazao na veliki problem nedostatka kadra u predškolskim ustanovama.

Slično je i u drugim predškolskim ustanovama u kojima postoji manjak od preko 900 zaposlenih, od kojih su više od polovine vaspitači.

Maleni Ognjen je, prema rečima vaspitačica, juče bio u obdaništu. Ipak, bilo je vidljivo da je incident ostavio traga na njemu, baš kao što i njegovi roditelji još nisu uspeli da se oporave od šoka kada su došli u vrtić i nisu zatekli svog mezimca.

Dan nakon što je Ognjen P. išetao iz vrtića "Zvezdana prašina", u ovoj ustanovi sve je bilo uobičajeno. Roditelji mahom nisu želeli da komentarišu incident, ali smatraju da nemaju razlog za zabrinutost.

Reporteri "Novosti" proverili su da li je pristup vrtiću dozvoljen baš svima. I dok je dvorišna kapija, kao i u većini zabavišta, širom otvorena kako bi roditelji nesmetano ušli po svoje mališane, u hodniku jedna gospođa sedi u improvizovanoj portirnici i čeka prijavu po koje dete dolaze.

Deca mi idu u ovaj vrtić otkako je otvoren 2012. i nikada nije bilo problema - kaže tata Milan dok izvodi dve devojčice. - Pravila nalažu da ni mi ne možemo da se zadržavamo. Nije mi jasno da dečaka niko nije primetio.

O sigurnosti govori i natpis na vratima "Zvezdane prašine" - "Od 9 do 15 časova, vrtić je zaključan radi bezbednosti dece". Ništa manja briga nije ni na otvorenom, jer su vaspitačice budno pratile jurnjavu mališana.

Kćerka mi je ovde, a uskoro će i sin biti upisan u jaslice - priča nam Snežana. - Prezadovoljna sam uslovima i cela priča me je začudila. Ne verujem u nju. 

U svom sastavu PU "11. april" ima 37 objekata sa 388 vaspitnih grupa, koje pohađa blizu 9.000 mališana. O deci brine 1.195 zaposlenih, iako normativi propisuju da bi trebalo da ih je više od 1.300.

Za upis je, ove godine, konkurisalo 2.865 mališana, iako ima samo 600 mesta. Najkritičnije je u blokovima i na - Bežanijskoj kosi.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar