Путин: Имам рјешење за избјегличку кризу

Руски предсједник Владимир Путин у интервјуу за амерички ЦБС открио је своје мишљење о избјегличкој кризи те његовом рјешењу за проблем који већ мјесецима потреса свијет.

Свијет 25.09.2015 | 22:54
Путин: Имам рјешење за избјегличку кризу

Изјаве је дао уочи одласка на УН-ову Општу скупштину која ће засједати у понедјељак, као и његовог сусрета с Обамом у Њујорку.

САД већ седмицама "мозга" о плановима Русије у Сирији, будући да се тамо тренутно налази њихова војна опрема и војни стручњаци, а ускоро ће и војска. Асад већ користи софистицирано руско оружје.

У ЦБС-овој емисији "60 минута" новинар је споменуо како је јачање војне моћи у Сирији усмјерено на "спашавање" Башара ал-Асада, на што је Путин казао новинару "добро, у праву сте".

Заиста вјерујем да ће сви потези који иду у другом правцу, уништењем легитимне сиријске владе, створити ситуацију какву смо могли видјети у другим земљама у регији и у другим регијама, као што је Либија, гдје су све институције срушене. Били смо свједоци исте ситуације у Ираку, Једино рјешење за сиријску кризу јест ојачати структуре власти и помоћи им у борби с тероризмом - рекао је, мислећи на борбу против ИСИЛ-а.

САД се с Путином у овоме не слаже, већ тврди како је режим у Сирији био магнет за привлачење џихадиста у Сирију, а увјерени су како се Асада мора искључити из сваког политичког рјешења у Сирији.

САД су већ двије седмице забринуте војним намјерама Москве у Сирији. Према Вашингтону, руске снаге су у фази успостављања нове зрачне базе у покрајини Латакија, упоришту Асада.

Најмање 28 руских борбених авиона је распоређено, према америчким изворима. Руси су до сада имали само једну поморску базу у Тартусу.

САД, на челу међународне коалиције против Исламске државе од прије годину дана, тврде међутим да режим из Дамаска служи као "магнет" за ширење џихадиста у Сирији и да предсједник Асад мора бити искључен из сваког политичког рјешења у Сирији.

Државни секретар Џон Кери је поново потврдио прошлог викенда у Лондону да сиријски предсједник мора "отићи" , али да ће се преговарати о датуму његовог одласка, преносе агенције.

НН

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Недјо

25.09.2015 16:57

Веле да је Сирија магнер за терористе , а све сто су они размагнетисали сада бјези у Европу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

25.09.2015 17:01

И Ја. Имам решење: Све избјеглице у Хрватску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

25.09.2015 19:13

Како то да се Америка не досјети да каже Додик мора ићи. Он је далеко гори диктатор од Асада. Уз то, све полуге које је имала РС изгледа да је поклонио унуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

25.09.2015 22:32

Зивио нам Додик и Босиц! Само да доцекамо дасе они удрузе, а ко цека тај доцека.

Name

Гаврило Принцип

26.09.2015 13:24

Прије пар година хрвати су слали хиљаде тона оружја у Сирију и Либију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гаврило Принцип

26.09.2015 14:28

Зато сад устасе добијају Арапе.