Putin: Imam rješenje za izbjegličku krizu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za američki CBS otkrio je svoje mišljenje o izbjegličkoj krizi te njegovom rješenju za problem koji već mjesecima potresa svijet.

Svijet 25.09.2015 | 22:54
Putin: Imam rješenje za izbjegličku krizu

Izjave je dao uoči odlaska na UN-ovu Opštu skupštinu koja će zasjedati u ponedjeljak, kao i njegovog susreta s Obamom u Njujorku.

SAD već sedmicama "mozga" o planovima Rusije u Siriji, budući da se tamo trenutno nalazi njihova vojna oprema i vojni stručnjaci, a uskoro će i vojska. Asad već koristi sofisticirano rusko oružje.

U CBS-ovoj emisiji "60 minuta" novinar je spomenuo kako je jačanje vojne moći u Siriji usmjereno na "spašavanje" Bašara al-Asada, na što je Putin kazao novinaru "dobro, u pravu ste".

Zaista vjerujem da će svi potezi koji idu u drugom pravcu, uništenjem legitimne sirijske vlade, stvoriti situaciju kakvu smo mogli vidjeti u drugim zemljama u regiji i u drugim regijama, kao što je Libija, gdje su sve institucije srušene. Bili smo svjedoci iste situacije u Iraku, Jedino rješenje za sirijsku krizu jest ojačati strukture vlasti i pomoći im u borbi s terorizmom - rekao je, misleći na borbu protiv ISIL-a.

SAD se s Putinom u ovome ne slaže, već tvrdi kako je režim u Siriji bio magnet za privlačenje džihadista u Siriju, a uvjereni su kako se Asada mora isključiti iz svakog političkog rješenja u Siriji.

SAD su već dvije sedmice zabrinute vojnim namjerama Moskve u Siriji. Prema Vašingtonu, ruske snage su u fazi uspostavljanja nove zračne baze u pokrajini Latakija, uporištu Asada.

Najmanje 28 ruskih borbenih aviona je raspoređeno, prema američkim izvorima. Rusi su do sada imali samo jednu pomorsku bazu u Tartusu.

SAD, na čelu međunarodne koalicije protiv Islamske države od prije godinu dana, tvrde međutim da režim iz Damaska služi kao "magnet" za širenje džihadista u Siriji i da predsjednik Asad mora biti isključen iz svakog političkog rješenja u Siriji.

Državni sekretar Džon Keri je ponovo potvrdio prošlog vikenda u Londonu da sirijski predsjednik mora "otići" , ali da će se pregovarati o datumu njegovog odlaska, prenose agencije.

NN

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nedjo

25.09.2015 16:57

Vele da je Sirija magner za teroriste , a sve sto su oni razmagnetisali sada bjezi u Evropu .

ODGOVORITE
Name

srbin

25.09.2015 17:01

I Ja. Imam rešenje: Sve izbjeglice u Hrvatsku!

ODGOVORITE
Name

lolo

25.09.2015 19:13

Kako to da se Amerika ne dosjeti da kaže Dodik mora ići. On je daleko gori diktator od Asada. Uz to, sve poluge koje je imala RS izgleda da je poklonio unuku.

ODGOVORITE
Name

Optimista

25.09.2015 22:32

Zivio nam Dodik i Bosic! Samo da docekamo dase oni udruze, a ko ceka taj doceka.

Name

Gavrilo Princip

26.09.2015 13:24

Prije par godina hrvati su slali hiljade tona oružja u Siriju i Libiju.

ODGOVORITE
Name

Re Gavrilo Princip

26.09.2015 14:28

Zato sad ustase dobijaju Arape.