"Испумпали" шест милиона марака!?

Добојска полиција поднијела је извјештај против бившег премијера РС Пере Букејловића, његовог сина Милорада и још тројице руководилаца добојске Фабрике пнеуматских компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" и сестринске фирме "Трудбеник Енерџи", због сумње да су преко ове друге из бившег гиганта испумпали 6,3 милиона марака!

Република Српска 25.09.2015 | 22:58
"Испумпали" шест милиона марака!?

Осим Букејловића и сина (који је био директор фирме "Трудбеник Енегy" 2013. и 2014. године), извјештај је поднесен и против Бранимира Лазића који је 2014. године био директор „Трудбеника" и Луке Милоша, актуелног директора ове фирме.

Извјештајем је обухваћен и Зоран Јовановић, који је такође једно вријеме био директор "Трудбеник Енерџи".

Како се наводи у полицијском извјештају, њих петорица су неправилним издвајањем средстава онемогућили наплату повјерилаца у износу већем од 6,3 милиона КМ.

Перо Букејловић је као одговорно лице "Трудбеника" почетком 2013. године, у вријеме док су били блокирани рачуни због неплаћених обавеза према повјериоцима, као члан Управног одбора учествовао у оснивању и регистровању новог привредног друштва "Трудбеник Енерџи" Добој, чији је оснивач и власник "Трудбеник".

Новоосновано привредно друштво је за матично предузеће требало да обавља послове развоја нових производа, пројектовања и инжењеринга. Међутим, "Трудбеник Енерџи", чије је пословање организовао првоосумњичени, није радио оно због чега је основано, него је коришћено за обављање финансијских трансакција, при чему је преко новооснованог предузећа пласирана роба "Трудбеника", као и наплата потраживања по том основу - кажу у полицији.

Лазића и Милоша терете да су као одговорна лица "Трудбеника" током 2013, 2014. и 2015. године, када су били директори, наставили да за финансијске трансакције користе "Трудбеник Енергy". Милорад Букејловић и Зоран Јовановић су осумњичени као руководиоци "Трудбеник Енерџи" у периоду 2013, 2014. и 2015. године да су обављали послове комерцијалног посредовања приликом продаје производног програма и као саизвршиоци учествовали у избјегавању плаћања обавеза преко блокираних жиро рачуна, иако су знали да је због блокираних рачуна "Трудбеник" неспособан за плаћање пореских и обавеза према повјериоцима.

На тај начин одређени број повјерилаца стављен је у повољнији положај у односу на остале, чиме је онемогућена наплата потраживања одређених повјерилаца. Пореска управа РС оштећена је за 6,3 милиона марака, а "Трудбеник" је остварио противправну имовинску корист од 951.000 КМ - рекли су у полицији.

Букејловић се прво није јављао на мобилни телефон, а касније га је искључио.

Занимљиво је да је управо Букејловић прије само два мјесеца, заједно са Винком Брестовцем и Зораном Лукићем именован у Управни одбор фабрике "Трудбеник", на опште разочарање радника који су их тада оптужили да се враћају да раскомадају оно што је остало - ексклузивне локације фабрике у Добоју и Теслићу.

Букејловић је тада за Пресс рекао да је он спасао "Трудбеник" од пропасти и да радници не могу да траже плату ако ништа не раде.

Извор: Прес РС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мазалица

25.09.2015 14:53

Класицан криминалац, био је на власти, устекао пар милиона марака или евра, ако га осуде да да 30 адвокатима, одлези 2 до 7 мијесеци и хвала луди народе, српска светињо РС, и драга Босно и Херцеговино. Ја сам мало а тек колико су други похапали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

25.09.2015 15:02

А ста на све то казе "велики струцњак" Светлана Цениц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

боско

25.09.2015 16:08

Па тај не зна сијалицу да заврне а да свијетли,тек се сад види ко нам је био предсједник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

25.09.2015 16:19

Шта се то дешава у РС да сви клепају милионе у овој владавини, а никога да клепи закон за спас ове биједе која пропада у свим животним видовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пословни партнер из ЕУ-Перо зна о коме се ради а зна и његов брат Дусан а господин Сапорац такодје

25.09.2015 20:29

Јесте криминалац и то невидјени јер је и нас остетио односно наруцио робу није хтио да исплати а онда нас терорисао са смијесним рекламацијама и неоснованим, када смо одлуцили да му станемо у крај тада је и нама понудио посао преко те фантомске фирме коју је основао и свога сина поставијо за директора. Та фирма је требала да врси трансакције за Трудбеник и директно и свјесно да рестура Трудбеник,наравно нисмо на то пристали ал зато нисмо никада ни наплатили потразивања. Горе сто стоји у оптузници је све тацно а ко све зна ста је ту јос урадјено а да се не зна или неце да зна. Перо Букеловиц је криминалац свјетских размјера а Слободан као птица,јад и срамота дрзаве тузиластва и друства у коме зивимо. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

25.09.2015 21:21

Па ста цекате..Хапси ову багру И на неки нови Голи оток..Имовину раздијелити сиротињи, вјера није битна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

26.09.2015 06:57

Боље и Перу него неког из нашег тора. Гдје ли га сад нађоше, шта су толико чекали. Па девет је година како није у Влади!Какав блеф..!! Волунтаризам, импровизација и блеф, ето то је то. Сипање народу луга у очи. Нису чиста посла. Ништа од овога неће бити, и поред тога што су добојски судови и тужиоци чудо једно. Чудо већ више пута виђено, које ни доказивати не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.09.2015 07:19

Апсолутно ниједан политичар код нас не зна да заради паре, али да их опере нико не зна као они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

26.09.2015 14:43

Они не зарадјују Они отимају пљачкају