"Ispumpali" šest miliona maraka!?

Dobojska policija podnijela je izvještaj protiv bivšeg premijera RS Pere Bukejlovića, njegovog sina Milorada i još trojice rukovodilaca dobojske Fabrike pneumatskih kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" i sestrinske firme "Trudbenik Enerdži", zbog sumnje da su preko ove druge iz bivšeg giganta ispumpali 6,3 miliona maraka!

Republika Srpska 25.09.2015 | 22:58
"Ispumpali" šest miliona maraka!?

Osim Bukejlovića i sina (koji je bio direktor firme "Trudbenik Enegy" 2013. i 2014. godine), izvještaj je podnesen i protiv Branimira Lazića koji je 2014. godine bio direktor „Trudbenika" i Luke Miloša, aktuelnog direktora ove firme.

Izvještajem je obuhvaćen i Zoran Jovanović, koji je takođe jedno vrijeme bio direktor "Trudbenik Enerdži".

Kako se navodi u policijskom izvještaju, njih petorica su nepravilnim izdvajanjem sredstava onemogućili naplatu povjerilaca u iznosu većem od 6,3 miliona KM.

Pero Bukejlović je kao odgovorno lice "Trudbenika" početkom 2013. godine, u vrijeme dok su bili blokirani računi zbog neplaćenih obaveza prema povjeriocima, kao član Upravnog odbora učestvovao u osnivanju i registrovanju novog privrednog društva "Trudbenik Enerdži" Doboj, čiji je osnivač i vlasnik "Trudbenik".

Novoosnovano privredno društvo je za matično preduzeće trebalo da obavlja poslove razvoja novih proizvoda, projektovanja i inženjeringa. Međutim, "Trudbenik Enerdži", čije je poslovanje organizovao prvoosumnjičeni, nije radio ono zbog čega je osnovano, nego je korišćeno za obavljanje finansijskih transakcija, pri čemu je preko novoosnovanog preduzeća plasirana roba "Trudbenika", kao i naplata potraživanja po tom osnovu - kažu u policiji.

Lazića i Miloša terete da su kao odgovorna lica "Trudbenika" tokom 2013, 2014. i 2015. godine, kada su bili direktori, nastavili da za finansijske transakcije koriste "Trudbenik Energy". Milorad Bukejlović i Zoran Jovanović su osumnjičeni kao rukovodioci "Trudbenik Enerdži" u periodu 2013, 2014. i 2015. godine da su obavljali poslove komercijalnog posredovanja prilikom prodaje proizvodnog programa i kao saizvršioci učestvovali u izbjegavanju plaćanja obaveza preko blokiranih žiro računa, iako su znali da je zbog blokiranih računa "Trudbenik" nesposoban za plaćanje poreskih i obaveza prema povjeriocima.

Na taj način određeni broj povjerilaca stavljen je u povoljniji položaj u odnosu na ostale, čime je onemogućena naplata potraživanja određenih povjerilaca. Poreska uprava RS oštećena je za 6,3 miliona maraka, a "Trudbenik" je ostvario protivpravnu imovinsku korist od 951.000 KM - rekli su u policiji.

Bukejlović se prvo nije javljao na mobilni telefon, a kasnije ga je isključio.

Zanimljivo je da je upravo Bukejlović prije samo dva mjeseca, zajedno sa Vinkom Brestovcem i Zoranom Lukićem imenovan u Upravni odbor fabrike "Trudbenik", na opšte razočaranje radnika koji su ih tada optužili da se vraćaju da raskomadaju ono što je ostalo - ekskluzivne lokacije fabrike u Doboju i Tesliću.

Bukejlović je tada za Press rekao da je on spasao "Trudbenik" od propasti i da radnici ne mogu da traže platu ako ništa ne rade.

Izvor: Pres RS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

mazalica

25.09.2015 14:53

Klasican kriminalac, bio je na vlasti, ustekao par miliona maraka ili evra, ako ga osude da da 30 advokatima, odlezi 2 do 7 mijeseci i hvala ludi narode, srpska svetinjo RS, i draga Bosno i Hercegovino. Ja sam malo a tek koliko su drugi pohapali.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

25.09.2015 15:02

A sta na sve to kaze "veliki strucnjak" Svetlana Cenic?

ODGOVORITE
Name

bosko

25.09.2015 16:08

Pa taj ne zna sijalicu da zavrne a da svijetli,tek se sad vidi ko nam je bio predsjednik vlade.

ODGOVORITE
Name

belaj

25.09.2015 16:19

Šta se to dešava u RS da svi klepaju milione u ovoj vladavini, a nikoga da klepi zakon za spas ove bijede koja propada u svim životnim vidovima.

ODGOVORITE
Name

Poslovni partner iz EU-Pero zna o kome se radi a zna i njegov brat Dusan a gospodin Saporac takodje

25.09.2015 20:29

Jeste kriminalac i to nevidjeni jer je i nas ostetio odnosno narucio robu nije htio da isplati a onda nas terorisao sa smijesnim reklamacijama i neosnovanim, kada smo odlucili da mu stanemo u kraj tada je i nama ponudio posao preko te fantomske firme koju je osnovao i svoga sina postavijo za direktora. Ta firma je trebala da vrsi transakcije za Trudbenik i direktno i svjesno da restura Trudbenik,naravno nismo na to pristali al zato nismo nikada ni naplatili potrazivanja. Gore sto stoji u optuznici je sve tacno a ko sve zna sta je tu jos uradjeno a da se ne zna ili nece da zna. Pero Bukelovic je kriminalac svjetskih razmjera a Slobodan kao ptica,jad i sramota drzave tuzilastva i drustva u kome zivimo. Hvala

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

25.09.2015 21:21

Pa sta cekate..Hapsi ovu bagru I na neki novi Goli otok..Imovinu razdijeliti sirotinji, vjera nije bitna..

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

26.09.2015 06:57

Bolje i Peru nego nekog iz našeg tora. Gdje li ga sad nađoše, šta su toliko čekali. Pa devet je godina kako nije u Vladi!Kakav blef..!! Voluntarizam, improvizacija i blef, eto to je to. Sipanje narodu luga u oči. Nisu čista posla. Ništa od ovoga neće biti, i pored toga što su dobojski sudovi i tužioci čudo jedno. Čudo već više puta viđeno, koje ni dokazivati ne treba.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.09.2015 07:19

Apsolutno nijedan političar kod nas ne zna da zaradi pare, ali da ih opere niko ne zna kao oni.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

26.09.2015 14:43

Oni ne zaradjuju Oni otimaju pljačkaju