Видео: Дирљива прича - Нема ноге, али је шампион!

Каква снага воље, каква воља за животом! Девојка из Кине, коју су звали "Девојка - лопта", постала пливачки шампион иако нема ноге!

Остали спортови 27.09.2015 | 11:40
Видео: Дирљива прича - Нема ноге, али је шампион!

Живот, заиста, уме да напише невероватне романе. Овај је исписала 18-годишња Кинескиња Кјан Хонгјен из провинције Јунан, која је упркос тешком инвалидитету постала пливачки шампион.

Она је као четворогодишњакиња изгубила обе ноге у саобраћајној несрећи 2000. године. Учила је да хода уз помоћ кошаркашке лопте, па је стога и добила надимак "Баскетбалл гирл" (Лопта - девојка). Њена сиромашна породица није имала мновца за вештачке удове, па се отац снашао тако што је учио да се креће на рукама, а лопту је имала уместо ногу, како би одржавала баланс.

Воља за животом није напуштала. Неколико година касније учланила се у локални пливачки клуб и временом је постала шампион за хендикепиране.

Најпре је 2009. године постала шампион Кине на националном параолимпијском такмичењу, а у септембру 2014. године је освојила златну медаљу у трци на 100 метара прсно на такмичењу параолимпијаца у провинцији Јунан.

Након што је провукла пажњу медија и захваљујући томе, скупљен је новац да из далеке провинције допутује до Пекинга, где су јој уграђене вештачке ноге.

Први дани учења пливања били су јој ужасно тешки: "Изгледало је да нема шансе да се одржавама на води. Стално бих тонула и давила се", прича ова девојка.

Али, снагом воље натерала је себе да не одустане. Неколико година касније постала је национална шампионка и нови сан јој је био да учествује на Параолимпијским играма у Лондону 2012. године. Међутим, за длаку јој је то измакло. Освојила је бронзану медаљу на квалификационом такмичењу, али то није било довољно да уђе у национални тим.

То ју је мало обесхрабрило, али значила јој је подршка породице, која је дочекала као хероја. Вратила се тренинзима, да би прошле године поново освојила златну медаљу на такмичењу у провинцији Јунан.

Коментари / 0

Оставите коментар