Video: Dirljiva priča - Nema noge, ali je šampion!

Kakva snaga volje, kakva volja za životom! Devojka iz Kine, koju su zvali "Devojka - lopta", postala plivački šampion iako nema noge!

Ostali sportovi 27.09.2015 | 11:40
Video: Dirljiva priča - Nema noge, ali je šampion!

Život, zaista, ume da napiše neverovatne romane. Ovaj je ispisala 18-godišnja Kineskinja Kjan Hongjen iz provincije Junan, koja je uprkos teškom invaliditetu postala plivački šampion.

Ona je kao četvorogodišnjakinja izgubila obe noge u saobraćajnoj nesreći 2000. godine. Učila je da hoda uz pomoć košarkaške lopte, pa je stoga i dobila nadimak "Basketball girl" (Lopta - devojka). Njena siromašna porodica nije imala mnovca za veštačke udove, pa se otac snašao tako što je učio da se kreće na rukama, a loptu je imala umesto nogu, kako bi održavala balans.

Volja za životom nije napuštala. Nekoliko godina kasnije učlanila se u lokalni plivački klub i vremenom je postala šampion za hendikepirane.

Najpre je 2009. godine postala šampion Kine na nacionalnom paraolimpijskom takmičenju, a u septembru 2014. godine je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara prsno na takmičenju paraolimpijaca u provinciji Junan.

Nakon što je provukla pažnju medija i zahvaljujući tome, skupljen je novac da iz daleke provincije doputuje do Pekinga, gde su joj ugrađene veštačke noge.

Prvi dani učenja plivanja bili su joj užasno teški: "Izgledalo je da nema šanse da se održavama na vodi. Stalno bih tonula i davila se", priča ova devojka.

Ali, snagom volje naterala je sebe da ne odustane. Nekoliko godina kasnije postala je nacionalna šampionka i novi san joj je bio da učestvuje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Međutim, za dlaku joj je to izmaklo. Osvojila je bronzanu medalju na kvalifikacionom takmičenju, ali to nije bilo dovoljno da uđe u nacionalni tim.

To ju je malo obeshrabrilo, ali značila joj je podrška porodice, koja je dočekala kao heroja. Vratila se treninzima, da bi prošle godine ponovo osvojila zlatnu medalju na takmičenju u provinciji Junan.

Komentari / 0

Ostavite komentar