Он живи од отпадака које Сиријци бацају

Туробна прича о осмогодишњем дечаку Золтану Вранки из Хоргоша, који покрај пруге на периферији тог пограничног места сакупља храну, воду и гардеробу коју су оставили мигранти, дирнула је српску јавност.

Србија 25.09.2015 | 22:56
Он живи од отпадака које Сиријци бацају

Дечакова мајка Силвија Моноштори (33) каже за Курир да јој није познато ко је објавио потресне фотографије њеног сина који у рукама држи кесе.

- Јесмо убога сиротиња, али мој син није кући доносио остатке хране коју су за собом остављали мигранти с Блиског истока. Тачно је да је Золтан кући доносио ћебад и одећу коју су држављани Сирије, Ирака и других земаља бацили након што су новом мигрантском рутом похрлили из правца Хоргоша ка српско-хрватској граници - објашњава Силвија.

Прича нам да са Золтаном и двогодишњом ћеркицом Изолдом живи у кући без струје.

Немају ништа

- Издржавамо се од социјалне помоћи. Јесте нам тешко, за живот натежемо као праћком. Золтан је недавно пошао у школу, али нема још комплетан школски прибор. Недостају му свеске, лењири... Сиротан је помислио да бисмо од продаје ћебади и одеће коју су Сиријци оставили можда нешто и зарадили, па их је зато доносио кући. Види и он да не могу сама да се изборим с немаштином - невољно признаје Силвија.

Несрећна жена не спори да децу одгаја у беди, али истиче да је протеклих дана била спремна да и оно мало сиротиње подели с мигрантима који су у једном тренутку преплавили Хоргош.

- Нама је тешко, немамо скоро ништа, а како ли је тек тим људима који су остали без куће и имовине? Да се бар разумемо, па да им пружимо топлу људску реч... Нарочито ми је било мучно да гледам жене с бебицама и ситном децом како се злопате. Морала сам Золтану да објашњавам ко су ти људи, одакле су дошли и где намеравају да се запуте. И Золтану је било жао деце - рекла је Силвија.

Пајтић брине

Како сазнајемо, председник покрајинске владе Бојан Пајтић је већ ступио у контакт с породицом Золтана Вранке, како би им се што пре помогло.

Помозите Золтану

Лепо је од вас што сте нас звали и питали каква нам је помоћ потребна. Добро би нам дошла храна, одећа, средства за хигијену, школски прибор... Уколико је неко вољан да нам помогне, врата нашег сиротињског дома су му отворена. Наша адреса је Кањишки пут 42, Хоргош, а телефон +381 69-0-064-538 - срамежљивим гласом је поручила Силвија.

Извор: Курир

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

млада босна

25.09.2015 09:30

Мозда би боље било да се оваквим стварима бавимо,а не натезањима и који је народ старији на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

25.09.2015 10:06

Ни један коментар.Е је.ем те народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колоне

25.09.2015 11:18

Слажем се Дејо.

Name

Тегоба

25.09.2015 11:23

СТРАХОТА ДА ОВАКАВ ЦЛАНАК НИКОГА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ.......НЕВЈЕРОВАТНО......

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

25.09.2015 11:35

Залосно треба оформити неку институцију за бригу за овакве дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.09.2015 13:30

Док наси политицари напуне своје џепове за ову сиротињу остану мрвице

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

25.09.2015 17:06

Кад онај кебин циган мијења вјеру има 100 коментара а за овај јад и цемер 5 е јебем те Србијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.09.2015 03:23

Ти магарце један знаш само да псујес Србију и остављаш глупе коментаре а у животу ти и такви као ти нисте и не би да ли као помоћ некоме ни камен испод ципеле који вас зуља. Такви олоси су увјек најгласнији, а кад треба завуц руку у џеп нигде их нема.