On živi od otpadaka koje Sirijci bacaju

Turobna priča o osmogodišnjem dečaku Zoltanu Vranki iz Horgoša, koji pokraj pruge na periferiji tog pograničnog mesta sakuplja hranu, vodu i garderobu koju su ostavili migranti, dirnula je srpsku javnost.

Srbija 25.09.2015 | 22:56
On živi od otpadaka koje Sirijci bacaju

Dečakova majka Silvija Monoštori (33) kaže za Kurir da joj nije poznato ko je objavio potresne fotografije njenog sina koji u rukama drži kese.

- Jesmo uboga sirotinja, ali moj sin nije kući donosio ostatke hrane koju su za sobom ostavljali migranti s Bliskog istoka. Tačno je da je Zoltan kući donosio ćebad i odeću koju su državljani Sirije, Iraka i drugih zemalja bacili nakon što su novom migrantskom rutom pohrlili iz pravca Horgoša ka srpsko-hrvatskoj granici - objašnjava Silvija.

Priča nam da sa Zoltanom i dvogodišnjom ćerkicom Izoldom živi u kući bez struje.

Nemaju ništa

- Izdržavamo se od socijalne pomoći. Jeste nam teško, za život natežemo kao praćkom. Zoltan je nedavno pošao u školu, ali nema još kompletan školski pribor. Nedostaju mu sveske, lenjiri... Sirotan je pomislio da bismo od prodaje ćebadi i odeće koju su Sirijci ostavili možda nešto i zaradili, pa ih je zato donosio kući. Vidi i on da ne mogu sama da se izborim s nemaštinom - nevoljno priznaje Silvija.

Nesrećna žena ne spori da decu odgaja u bedi, ali ističe da je proteklih dana bila spremna da i ono malo sirotinje podeli s migrantima koji su u jednom trenutku preplavili Horgoš.

- Nama je teško, nemamo skoro ništa, a kako li je tek tim ljudima koji su ostali bez kuće i imovine? Da se bar razumemo, pa da im pružimo toplu ljudsku reč... Naročito mi je bilo mučno da gledam žene s bebicama i sitnom decom kako se zlopate. Morala sam Zoltanu da objašnjavam ko su ti ljudi, odakle su došli i gde nameravaju da se zapute. I Zoltanu je bilo žao dece - rekla je Silvija.

Pajtić brine

Kako saznajemo, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je već stupio u kontakt s porodicom Zoltana Vranke, kako bi im se što pre pomoglo.

Pomozite Zoltanu

Lepo je od vas što ste nas zvali i pitali kakva nam je pomoć potrebna. Dobro bi nam došla hrana, odeća, sredstva za higijenu, školski pribor... Ukoliko je neko voljan da nam pomogne, vrata našeg sirotinjskog doma su mu otvorena. Naša adresa je Kanjiški put 42, Horgoš, a telefon +381 69-0-064-538 - sramežljivim glasom je poručila Silvija.

Izvor: Kurir

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mlada bosna

25.09.2015 11:30

Mozda bi bolje bilo da se ovakvim stvarima bavimo,a ne natezanjima i koji je narod stariji na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Dejo

25.09.2015 12:06

Ni jedan komentar.E je.em te narode.

ODGOVORITE
Name

Kolone

25.09.2015 13:18

Slažem se Dejo.

Name

Tegoba

25.09.2015 13:23

STRAHOTA DA OVAKAV CLANAK NIKOGA NE INTERESUJE.......NEVJEROVATNO......

ODGOVORITE
Name

bn

25.09.2015 13:35

Zalosno treba oformiti neku instituciju za brigu za ovakve djece.

ODGOVORITE
Name

...

25.09.2015 15:30

Dok nasi politicari napune svoje džepove za ovu sirotinju ostanu mrvice

ODGOVORITE
Name

misirac

25.09.2015 19:06

Kad onaj kebin cigan mijenja vjeru ima 100 komentara a za ovaj jad i cemer 5 e jebem te Srbijo

ODGOVORITE
Name

Zoran

26.09.2015 05:23

Ti magarce jedan znaš samo da psujes Srbiju i ostavljaš glupe komentare a u životu ti i takvi kao ti niste i ne bi da li kao pomoć nekome ni kamen ispod cipele koji vas zulja. Takvi olosi su uvjek najglasniji, a kad treba zavuc ruku u džep nigde ih nema.