Пусић: Тензије су потпуно непотребне

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је да Хрватска и Србија, које због таласа избеглица једна другој блокирају границу, треба што пре да спусте тензије и почну да решавају избегличку кризу у ширем контексту, у партнерству са Европском унијом и земљама попут Турске.

Регион 25.09.2015 | 09:38
Пусић: Тензије су потпуно непотребне

"Тензије између Хрватске и Србије су потпуно непотребне... Мислим да треба што пре спустити тензије и почети са решавањем проблема, у партнерству са државама ЕУ, али и са државама као што је Турска", рекла је Пусићева хрватским новинарима после састанка са председавајућим Генералне скупштине УН Могенсом Ликетофтом, преноси Тањуг.

Весна Пусић је додала да је то "проблем и једној и другој земљи, и неће се решити пребацивањем кривице".

"Нама је јасно да Србија не зна шта би друго него да доводи те избеглице на хрватску границу, али треба то препознати као нешто што за нас исто није лако, да се у року од једне ноћи носите са десет до дванаест хиљада људи који вам прелазе границу", додала је Пусићева.

Хрватска министарка је додала да је о глобалној избегличкој кризи разговарала и са Ликетофтом, који је, како је навела, "препознао да Хрватска поступа са избеглицама на хуман начин".

"Сложили смо се да непосредно решење треба тражити у разговорима између Европске уније и Турске и да ЕУ, па и читав свет, треба да помогну државама које су прихватиле највећи број избеглица, а то су Турска, Јордан и Либан, и финансијски да поднесу ову ситуацију, а ситуација у потпуности може да почне да се побољшава кад се пронађе решење и заустави рат у Сирији", додала је Пусићева.

Пусићева ће од 23. септембра до 2. октобра у Њујорку учествовати на 70. заседању Генералне скупштине УН.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Грунф

25.09.2015 09:05

Ријетко паметан,сталозен и умјерен човјек на хрватској политичкој сцени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

25.09.2015 10:58

Пијуни у ЕУ рукама.Прво за...ру по ЕУ налогу,па онда хоце да изгладе,опет по ЕУ налогу.Никад од Хрвата људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуса

25.09.2015 14:04

Ајде до 300000 па нећемо висе

ОДГОВОРИТЕ