Краљ наредио провјеру система безбједности

Саудијски краљ Салман наредио је провјеру система безбједности на ходочашћу у Меки, након што је јуче у стампеду у близини овог светог муслиманског града погинуло 717 људи.

Свијет 25.09.2015 | 08:09
Краљ наредио провјеру система безбједности

Још 863 особе повријеђене су у инциднету у Мини, који се десио у вријеме када у годишњем хаџу учествује два милиона људи. Ово је највећа трагедија на хаџу у посљедњих 25 година.

Краљ је рекао да је потребно да се "унаприједи ниво организације и управљања кретањем" вјерника, пренио је Би-Би-Си.

Саудијске власти формирале су комисију која ће провести истрагу о овом догађају.

Министар здравља Калед ал Фалих рекао је да је гужва настала јер су многи ходочасници кренули "не поштујући временски распоред" који су направиле власти.

Портпарол Министарства унутрашњих послова, генерал-мајор Мансур ал Турки рекао је да су се двије велике групе вјерника среле у једној улици, крећући се у супротним смјеровима.

Врховни ирански вођа ајатола Али Хаменеи, чија је земља изгубила 95 држављана у овој трагедији, рекао је да саудијске власти "морају да прихвате велику одговорност" за овај догађај.

Ово је била друга несрећа у Меки у посљедње двије седмице, након што се кран срушио на Велику џамију. Тада је погинуло 109 људи.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

25.09.2015 10:48

Стварно ми није јасно како до сада нису ријешли овај проблем који се годинама понавља

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

25.09.2015 11:01

Нек не мијењају ниста,добро је и овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јакса

25.09.2015 17:30

Докле год људи буду вјеровали у бога,десаваце се овакве ствари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог

25.09.2015 22:47

Он је мене преварио и издао. Послије развода видим боље. У овом слуцају мислим да се Сејтан наљутио и ударио по оним који су досла преко мора да га каменују. И Сејтан се мора постовати и не изазивати. Хадз је постао лакрдија и туристицки кицх.Они Саудијци до носе у врецама то камење за каменовање. Морају смањити број туриста и вратити се на поцетак.

ОДГОВОРИТЕ