Kralj naredio provjeru sistema bezbjednosti

Saudijski kralj Salman naredio je provjeru sistema bezbjednosti na hodočašću u Meki, nakon što je juče u stampedu u blizini ovog svetog muslimanskog grada poginulo 717 ljudi.

Svijet 25.09.2015 | 08:09
Kralj naredio provjeru sistema bezbjednosti

Još 863 osobe povrijeđene su u incidnetu u Mini, koji se desio u vrijeme kada u godišnjem hadžu učestvuje dva miliona ljudi. Ovo je najveća tragedija na hadžu u posljednjih 25 godina.

Kralj je rekao da je potrebno da se "unaprijedi nivo organizacije i upravljanja kretanjem" vjernika, prenio je Bi-Bi-Si.

Saudijske vlasti formirale su komisiju koja će provesti istragu o ovom događaju.

Ministar zdravlja Kaled al Falih rekao je da je gužva nastala jer su mnogi hodočasnici krenuli "ne poštujući vremenski raspored" koji su napravile vlasti.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, general-major Mansur al Turki rekao je da su se dvije velike grupe vjernika srele u jednoj ulici, krećući se u suprotnim smjerovima.

Vrhovni iranski vođa ajatola Ali Hamenei, čija je zemlja izgubila 95 državljana u ovoj tragediji, rekao je da saudijske vlasti "moraju da prihvate veliku odgovornost" za ovaj događaj.

Ovo je bila druga nesreća u Meki u posljednje dvije sedmice, nakon što se kran srušio na Veliku džamiju. Tada je poginulo 109 ljudi.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

25.09.2015 10:48

Stvarno mi nije jasno kako do sada nisu riješli ovaj problem koji se godinama ponavlja

ODGOVORITE
Name

MD

25.09.2015 11:01

Nek ne mijenjaju nista,dobro je i ovako.

ODGOVORITE
Name

jaksa

25.09.2015 17:30

Dokle god ljudi budu vjerovali u boga,desavace se ovakve stvari!

ODGOVORITE
Name

Bog

25.09.2015 22:47

On je mene prevario i izdao. Poslije razvoda vidim bolje. U ovom slucaju mislim da se Sejtan naljutio i udario po onim koji su dosla preko mora da ga kamenuju. I Sejtan se mora postovati i ne izazivati. Hadz je postao lakrdija i turisticki kich.Oni Saudijci do nose u vrecama to kamenje za kamenovanje. Moraju smanjiti broj turista i vratiti se na pocetak.

ODGOVORITE