У "рату" Србије и Хрватске страда и БиХ

Због кризе на граници између Србије и Хрватске и отежаног промета робе посљедице ће трпјети и БиХ, а уколико се оваква ситуација настави и у наредном периоду, штета би могла да буде велика, како по привреду, тако и по потрошаче.

Регион 25.09.2015 | 07:32
У "рату" Србије и Хрватске страда и БиХ

"Колика је штета у овом тренутку, не можемо да кажемо, али сигурно је да ће је бити", рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Поскупљење превоза, а самим тим и веће цијене производа, кашњење у испоруци робе и сировина, због чега би могло доћи до проблема у производњи у суштини су и највећи проблеми по БиХ њену привреду и потрошаче, међутим и гужве на границама и теретни саобраћај кроз БиХ проблеме би могли задати Управи за индиректно опорезивање БиХ, Граничној полицији и Канцеларији за ветеринарство БиХ, пишу Независне новине.

"Појачан је промет у теретном саобраћају због великог прилива терета са хрватске границе који се усмјерава на Рачу, а онда с Раче на неки од граничних прелаза Брод, Орашје, Градишка. Посебан проблем је с камионима који долазе из Турске, с обзиром на то да нису били најављени на овој рути", рекао је Шаровић.

Како најављују надлежни у БиХ, прије свега УИО, Гранична полиција и Канцеларија за ветеринарство, засад се одговара задатку, а по потреби биће уведена још једна смјена.

"Дакле, с наше стране границе стање није алармантно, а са србијанске стране постоје веће гужве и колоне, што је разумљиво. Апел наших граничних служби је да се покуша дио терета плански преусмјерити на друге прелазе - Павловића мост, Шепак, Каракај", истакао је Шаровић.

Оно о чему се слажу сви у БиХ јесте да ће посљедице "трговинског рата" Србије и Хрватске осјећати цијели регион и то првенствено из разлога што ће значајно поскупити превоз робе, који ће на крају платити потрошачи.

Милорад Додик, предсједник РС, рекао је да је хрватска блокада теретног саобраћаја кршење свих релевантних међународних споразума те да је то потпуно беспотребно урађено.

"Неприхватљиво је да Хрватска на тај начин утиче на робну размјену и привредне активности у региону", рекао је, додајући да РС трпи огромну штету.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже да тренутно значајне штете по привреду БиХ нема, али уколико ова ситуација потраје, могло би бити значајнијих посљедица јер регион се не може посматрати одвојено.

"Уколико блокада потраје, рефлектоваће се на поскупљење робе, која ће у БиХ долазити алтернативним заобилазницама и дужим правцима", рекао Васић.

Он наглашава да велики проблеми могу настати уколико производни погони у БиХ који користе сировине из сусједних држава на вријеме не добију репроматеријал, јер у том случају производња би морала бити обустављена, што може проузроковати огромну штету.

"Ако се то питање ријеши у наредних два или три дана, не би требало бити никаквих посљедица, а уколико то потраје, могу настати озбиљни проблеми и по БиХ", рекао је Саша Тривић, замјеник предсједника Уније удружења послодаваца Републике Српске, који наглашава да ће у случају наставка блокаде границе Србије и Хрватске већина фирми тражити алтернативне правце и своје транспорте усмјерити на друге, даље руте, што може проузроковати велике проблеме по произвођаче кварљиве робе, посебно оне који раде с млијечним производима.

Представници Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске у разговору с министром саобраћаја и веза Неђом Трнинићем изразили су забринутост због дешавања у окружењу и блокирања граничних прелаза. Они су позвали надлежне органе, прије свега Граничну полицију и царину, да организују рад на начин да се повећа пропусна моћ на граничним прелазима.

Рача најоптерећенији прелаз

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су најоптерећенији гранични прелази Рача, Шамац, Брод и Градишка посебно зато што, поред камиона који возе терет у БиХ и ван БиХ, постоји прилив камиона који само пролазе кроз БиХ, јер не могу прећи границу између Србије и Хрватске.

"С обзиром на то да се за транзит робе кроз БиХ мора дати банкарска гаранција од стране шпедитера у БиХ, службеници УИО убрзали су раздужење банкарских гаранција када роба иступи из БиХ како би се гаранција што прије ослободила и како би шпедитерске куће које имају ограничене банкарске гаранције могле што прије узети новог клијента", рекли су у УИО.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације у УИО, рекао је да је директор УИО већ контактирао с предсједавајућим Савјета министара БиХ и директором Граничне полиције БиХ те да је закључено да ће УИО, уколико то буде потребно, осигурати рад појединих царинских испостава и у ноћној смјени.

"Уколико буде постојала потреба за тим, рад УИО у ноћној смјени мораће пратити и надлежне инспекцијске службе које врше контролу квалитета роба. Одлука о томе биће донесена у случају да у наредном периоду буде још више појачан прилив теретних моторних возила у БиХ", рекао је Ковачевић.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мехо

25.09.2015 07:38

Хрватска се понаса ко најгора курва. Онај Милановиц као да је изгубио контакт са реалносцу. Некада су овакви долазили из Србије, а сад има највисе у Хрватској. Мисле да су само они битан фактор, а сви остали овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

25.09.2015 08:44

Милановић , је овим глупим потезом , прекршио гомилу ЕУ закона и закона своје сопствене државе . Ако се он понаша тако , шта рећи за остале ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрзаватузла

25.09.2015 09:19

Оцигледно Милановиц има одредјену подрску од ЕУ да се понаса овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

25.09.2015 09:21

Увијек се преко Босне ломила копља. на залост нас народ никако да схвати да се свако бори за своје интересе а ми радимо против себе и своје дрзаве да бих се улизали комсијама који би били нај сретнији да нас уопсте нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

25.09.2015 09:21

Ми цемо поцети да пасемо траву , ако се они не договоре ,ал´ИДЕ ЗИМА ??

ОДГОВОРИТЕ