Отворен сајам „Интерагро 2015“

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бијељини да ће ресорно министарство наставити да проводи бројне мјере за унапређење услова у привређивању у аграрном сектору и најавио да је за наредну јесењу сјетву пројектован низ подстицаја.

Република Српска 24.09.2015 | 17:30
Отворен сајам „Интерагро 2015“

Он је рекао да су за наредну јесењу сјетву пројектовани подстицаји за производњу меркантилне пшенице у висини од 250 КМ по хектару, премија за произведену и предату меркантилну пшеницу, род 2016, у износу од 0,005 КМ по килограму, те регрес за дизел гориво у количини од 100 литара по хектару.

Пашалић је на отварању 14. Међународног пољопривредног сајма "Интерагро 2015" навео да су пројектована и повољна обртна средства у виду намјенских зајмова ИРБ-а за заснивање новог производног циклуса и средства за потребе заснивања производње, кроз набавку механизације и опреме.

Он је подсјетио да је Министарство пољопривреде током посљедње три године, од које су двије биле веома сушне, а једна изузетно влажна, констатовало штету у пољопривреди већу од 300 милиона КМ, а да је штета од прошлогодишњих поплава у пољопривредној производњи износила око 60 милиона КМ.

"Ипак Влада и Министарство пољопривреде обезбиједили су око 44 милиона КМ за санацију настале штете, од чега је око 12 милиона КМ исплаћено на банкарске рачуне пољопривредника, а остала средства су искориштена за набавку сјемена, сточне хране, горива, здравствену заштиту животиња и друго. Тиме је Влада Српске санирала око 73 одсто настале штете од поплава у пољопривреди, што је јединствен случај у окружењу", нагласио је Пашалић.

Он је поручио да сајам пољопривреде у Бијељини представља јединствен догађај ове врсте у Српској не само због своје традиције и квалитета организовања, већ због значаја и користи коју доноси Републици Српској кроз повезивање и јачање привредних веза унутар Српске, БиХ и шире. Због тога ће Влада Српске и даље одлучно подржавати ову и сличне манифестације.

У име организатора сајма, директор преузећа "Град" Бијељина Миладин Гаврић, поручио је да се ове године један од најзначајнијих сајмова на нивоу Српске и БиХ отвара у околностима које онемогућавају нормално пословање, у околностима економске кризе и велике и неочекиване миграције становништва преко ових простора, због чега је и одређени дио излагача био спријечен да дође на сајам.

Сајам је свечано прогласио отвореним предсједник Подручне привредне коморе Бијељина и потпредсједник Привредне коморе Српске Михајло Видић.

Отварању сајма присуствовали су и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, извршни директор Привредне коморе Београда Светозар Крстић, предсједник Привредне коморе Војводине Ратко Филиповић, народни посланици у парламенту Српске и парламенту БиХ и бројни други гости, привредници и пољопривредни произвођачи.

Међународни пољопривредни сајам "Интерагро 2015 окупио је око 120 излагача из Српске, БиХ, Србије, Хрватске Италије и Аустрије, који су изложили пољопривредну опрему и механизацију, прехрамбене производе, мед и производе од меда, сјеменску робу, средства за заштиту, биља, сточну храну и адитиве,

Сајам ће обухватити и пропратне активности научна стручна савјетовања, трибине, на актуелну теме из области пољопривреде и комерцијалне презентације.

"Интерагро" се одржава у савременом привредном комплексу Агротржног центра "Кнез Иво од Семберије" на 2.500 метара квадратних затвореног и на око 4.000 метара квадратних отвореног изложбеног простора.

Покровитељи сајма су Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарство за економске односе и спољну трговину БиХ и град Бијељина, а овогодишњи партнер је Привредна комора Београда и Привредна комора Српске.

Тематски, други дан сајма посвећен је ратарству, а трећи сточарству. Сајам ће свечано бити затворен 26. септембра.

Извор: ИНФО.БН

Коментари / 0

Оставите коментар