Otvoren sajam „Interagro 2015“

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Bijeljini da će resorno ministarstvo nastaviti da provodi brojne mjere za unapređenje uslova u privređivanju u agrarnom sektoru i najavio da je za narednu jesenju sjetvu projektovan niz podsticaja.

Republika Srpska 24.09.2015 | 17:30
Otvoren sajam „Interagro 2015“

On je rekao da su za narednu jesenju sjetvu projektovani podsticaji za proizvodnju merkantilne pšenice u visini od 250 KM po hektaru, premija za proizvedenu i predatu merkantilnu pšenicu, rod 2016, u iznosu od 0,005 KM po kilogramu, te regres za dizel gorivo u količini od 100 litara po hektaru.

Pašalić je na otvaranju 14. Međunarodnog poljoprivrednog sajma "Interagro 2015" naveo da su projektovana i povoljna obrtna sredstva u vidu namjenskih zajmova IRB-a za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa i sredstva za potrebe zasnivanja proizvodnje, kroz nabavku mehanizacije i opreme.

On je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede tokom posljednje tri godine, od koje su dvije bile veoma sušne, a jedna izuzetno vlažna, konstatovalo štetu u poljoprivredi veću od 300 miliona KM, a da je šteta od prošlogodišnjih poplava u poljoprivrednoj proizvodnji iznosila oko 60 miliona KM.

"Ipak Vlada i Ministarstvo poljoprivrede obezbijedili su oko 44 miliona KM za sanaciju nastale štete, od čega je oko 12 miliona KM isplaćeno na bankarske račune poljoprivrednika, a ostala sredstva su iskorištena za nabavku sjemena, stočne hrane, goriva, zdravstvenu zaštitu životinja i drugo. Time je Vlada Srpske sanirala oko 73 odsto nastale štete od poplava u poljoprivredi, što je jedinstven slučaj u okruženju", naglasio je Pašalić.

On je poručio da sajam poljoprivrede u Bijeljini predstavlja jedinstven događaj ove vrste u Srpskoj ne samo zbog svoje tradicije i kvaliteta organizovanja, već zbog značaja i koristi koju donosi Republici Srpskoj kroz povezivanje i jačanje privrednih veza unutar Srpske, BiH i šire. Zbog toga će Vlada Srpske i dalje odlučno podržavati ovu i slične manifestacije.

U ime organizatora sajma, direktor preuzeća "Grad" Bijeljina Miladin Gavrić, poručio je da se ove godine jedan od najznačajnijih sajmova na nivou Srpske i BiH otvara u okolnostima koje onemogućavaju normalno poslovanje, u okolnostima ekonomske krize i velike i neočekivane migracije stanovništva preko ovih prostora, zbog čega je i određeni dio izlagača bio spriječen da dođe na sajam.

Sajam je svečano proglasio otvorenim predsjednik Područne privredne komore Bijeljina i potpredsjednik Privredne komore Srpske Mihajlo Vidić.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić, predsjednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović, narodni poslanici u parlamentu Srpske i parlamentu BiH i brojni drugi gosti, privrednici i poljoprivredni proizvođači.

Međunarodni poljoprivredni sajam "Interagro 2015 okupio je oko 120 izlagača iz Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske Italije i Austrije, koji su izložili poljoprivrednu opremu i mehanizaciju, prehrambene proizvode, med i proizvode od meda, sjemensku robu, sredstva za zaštitu, bilja, stočnu hranu i aditive,

Sajam će obuhvatiti i propratne aktivnosti naučna stručna savjetovanja, tribine, na aktuelnu teme iz oblasti poljoprivrede i komercijalne prezentacije.

"Interagro" se održava u savremenom privrednom kompleksu Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" na 2.500 metara kvadratnih zatvorenog i na oko 4.000 metara kvadratnih otvorenog izložbenog prostora.

Pokrovitelji sajma su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH i grad Bijeljina, a ovogodišnji partner je Privredna komora Beograda i Privredna komora Srpske.

Tematski, drugi dan sajma posvećen je ratarstvu, a treći stočarstvu. Sajam će svečano biti zatvoren 26. septembra.

Izvor: INFO.BN

Komentari / 0

Ostavite komentar