Блиц: Србија преварила руског предсједника

Комисија утврђује ко је крив за то што је министар Братислав Гашић руског председника Владимира Путина морао да моли за акумулаторе за војне авионе, док су исправни били заборављени у складишту, сазнаје “Блиц”.

Свијет 24.09.2015 | 15:10
Блиц: Србија преварила руског предсједника

Мигови Војске Србије прошле године нису једно време летели због недостатка акумулатора, иако се у том тренутку у војном складишту налазило чак 18 исправних акумулатора.

Посебна војна комисија утврђује одговорност појединаца за овај невероватан пропуст због којег је ваздушни простор Србије три месеца био небрањен. По окончању “дисциплинског извиђаја”, извештај ће бити прослеђен министру одбране, који може да га усвоји, али и да, уколико не буде задовољан његовим садржајем, формира другостепену комисију која ће поново испитати све чињенице. Посла ће можда бити и за Тужилаштво, које ће утврђивати има ли елемената нечије кривичне одговорности.

Осим што јој је небо било небрањено, Србија се, истовремено, и обрукала пред руским председником Владимиром Путином. Министар одбране Братислав Гашић је, наиме, био доведен у ситуацију да буквално моли руског колегу Сергеја Шојгуа да Србији позајме два акумулатора, како би “мигови” могли да лете на паради поводом годишњице ослобођења Београда. Из Русије је, међутим, крајем августа 2014. стигла не позајмица, него поклон који је одобрио лично Путин, вредан 87.000 евра у виду два комплета акумулатора.

Крајем маја ове године, међутим, контрола Министарства одбране у једном од војних складишта у Панчеву пронашла је 302 акумулаторске ћелије, произведене у ваљевском “Крушику”, купљене децембра 2009. Од тог броја било је могуће комплетирати чак 18 акумулатора (један се састоји од 16 ћелија), што је довољно да се у небо вину сви летно способни „мигови“ српског ваздухопловства.

- Уопште није требало да се ти акумулатори налазе у том складишту. Купљени су 10. децембра 2009. као део контингента од 900 акумулаторских ћелија. До 2011. потрошено је око 600 ћелија. Тренутно се испитује ко је одговоран за то што је преосталих 300 ћелија заборављено у Панчеву - прича за “Блиц” извор из Министарства одбране који је желео да остане анониман.

Ћелије, иначе, имају гаранцију од девет месеци, након уградње у авионе, односно 48 месеци уколико нису уграђене. Након овог открића, урађено је њихово техничко вештачење и утврђено је да је чак 288 ћелија исправно.

Надлежни из Војске су, иначе, почетком 2014. обавестили Министарство одбране да им недостају акумулатори, због чега је расписан тендер за набавку. Најбоља понуда стигла је из Индије, али произвођач авиона, руски биро МиГ, није желео да пружи гаранцију за коришћење ових делова, због чега је стопиран цео посао, а решење је нађено у Путиновом поклону.

Санкције
Особа за коју се утврди да је одговорна за невероватан овај пропуст, према војним правилима, сносиће одређену дисциплинску меру. Тих мера је седам и крећу се од опомене, као најблажег облика, до губитка чина и отпуста из службе. Поред тога могуће је да сноси и кривичну одговорност, уколико Тужилаштво процени да има основа за подношење кривичне пријаве.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

родјо

24.09.2015 13:20

Знаци господин Југослав Петрусиц је 100% у праву сто казе. Срби раде за све и свакога, цак и против себе, али никако за Србију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.09.2015 13:22

Стварно није нормално шта ови мамлази раде, од поличког па до војног руководства. Овако се пос.... на свој образ могу само идиоти. Крајње је вријеме да им Путин почне завртати уши јер су они непријатељи прво српског па онда и руског народа! Написао бих ја још много "комплимената" за њих, али они нису примјерени за јавност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

24.09.2015 13:57

ЗА ВРС...БРАВО ЗА КОМЕНТАР БРАТЕ ! ЈАСТА НЕГО МАЛО ИМ УСИ ЗАВРТАТИ ,АКО СЕ САМО ЈОС ЈЕДНОМ НЕКОМЕ ИЗВИНУ У ИМЕ НАСЕГ НАРОДА !! ДОСТА ЈЕ БИЛО...ТЕТКЕ ЈЕДНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

24.09.2015 15:03

Блиц, као и увијек шири лажи. Немогуће је, да је три мјесеца ваздушни простор био небрањен, јел поред 29-ки, имамо и остале ваздухоплове који то могу урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

25.09.2015 01:05

Срамота.

ОДГОВОРИТЕ