Blic: Srbija prevarila ruskog predsjednika

Komisija utvrđuje ko je kriv za to što je ministar Bratislav Gašić ruskog predsednika Vladimira Putina morao da moli za akumulatore za vojne avione, dok su ispravni bili zaboravljeni u skladištu, saznaje “Blic”.

Svijet 24.09.2015 | 15:10
Blic: Srbija prevarila ruskog predsjednika

Migovi Vojske Srbije prošle godine nisu jedno vreme leteli zbog nedostatka akumulatora, iako se u tom trenutku u vojnom skladištu nalazilo čak 18 ispravnih akumulatora.

Posebna vojna komisija utvrđuje odgovornost pojedinaca za ovaj neverovatan propust zbog kojeg je vazdušni prostor Srbije tri meseca bio nebranjen. Po okončanju “disciplinskog izviđaja”, izveštaj će biti prosleđen ministru odbrane, koji može da ga usvoji, ali i da, ukoliko ne bude zadovoljan njegovim sadržajem, formira drugostepenu komisiju koja će ponovo ispitati sve činjenice. Posla će možda biti i za Tužilaštvo, koje će utvrđivati ima li elemenata nečije krivične odgovornosti.

Osim što joj je nebo bilo nebranjeno, Srbija se, istovremeno, i obrukala pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ministar odbrane Bratislav Gašić je, naime, bio doveden u situaciju da bukvalno moli ruskog kolegu Sergeja Šojgua da Srbiji pozajme dva akumulatora, kako bi “migovi” mogli da lete na paradi povodom godišnjice oslobođenja Beograda. Iz Rusije je, međutim, krajem avgusta 2014. stigla ne pozajmica, nego poklon koji je odobrio lično Putin, vredan 87.000 evra u vidu dva kompleta akumulatora.

Krajem maja ove godine, međutim, kontrola Ministarstva odbrane u jednom od vojnih skladišta u Pančevu pronašla je 302 akumulatorske ćelije, proizvedene u valjevskom “Krušiku”, kupljene decembra 2009. Od tog broja bilo je moguće kompletirati čak 18 akumulatora (jedan se sastoji od 16 ćelija), što je dovoljno da se u nebo vinu svi letno sposobni „migovi“ srpskog vazduhoplovstva.

- Uopšte nije trebalo da se ti akumulatori nalaze u tom skladištu. Kupljeni su 10. decembra 2009. kao deo kontingenta od 900 akumulatorskih ćelija. Do 2011. potrošeno je oko 600 ćelija. Trenutno se ispituje ko je odgovoran za to što je preostalih 300 ćelija zaboravljeno u Pančevu - priča za “Blic” izvor iz Ministarstva odbrane koji je želeo da ostane anoniman.

Ćelije, inače, imaju garanciju od devet meseci, nakon ugradnje u avione, odnosno 48 meseci ukoliko nisu ugrađene. Nakon ovog otkrića, urađeno je njihovo tehničko veštačenje i utvrđeno je da je čak 288 ćelija ispravno.

Nadležni iz Vojske su, inače, početkom 2014. obavestili Ministarstvo odbrane da im nedostaju akumulatori, zbog čega je raspisan tender za nabavku. Najbolja ponuda stigla je iz Indije, ali proizvođač aviona, ruski biro MiG, nije želeo da pruži garanciju za korišćenje ovih delova, zbog čega je stopiran ceo posao, a rešenje je nađeno u Putinovom poklonu.

Sankcije
Osoba za koju se utvrdi da je odgovorna za neverovatan ovaj propust, prema vojnim pravilima, snosiće određenu disciplinsku meru. Tih mera je sedam i kreću se od opomene, kao najblažeg oblika, do gubitka čina i otpusta iz službe. Pored toga moguće je da snosi i krivičnu odgovornost, ukoliko Tužilaštvo proceni da ima osnova za podnošenje krivične prijave.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rodjo

24.09.2015 13:20

Znaci gospodin Jugoslav Petrusic je 100% u pravu sto kaze. Srbi rade za sve i svakoga, cak i protiv sebe, ali nikako za Srbiju?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.09.2015 13:22

Stvarno nije normalno šta ovi mamlazi rade, od poličkog pa do vojnog rukovodstva. Ovako se pos.... na svoj obraz mogu samo idioti. Krajnje je vrijeme da im Putin počne zavrtati uši jer su oni neprijatelji prvo srpskog pa onda i ruskog naroda! Napisao bih ja još mnogo "komplimenata" za njih, ali oni nisu primjereni za javnost!

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

24.09.2015 13:57

ZA VRS...BRAVO ZA KOMENTAR BRATE ! JASTA NEGO MALO IM USI ZAVRTATI ,AKO SE SAMO JOS JEDNOM NEKOME IZVINU U IME NASEG NARODA !! DOSTA JE BILO...TETKE JEDNE!

ODGOVORITE
Name

Njegoš

24.09.2015 15:03

Blic, kao i uvijek širi laži. Nemoguće je, da je tri mjeseca vazdušni prostor bio nebranjen, jel pored 29-ki, imamo i ostale vazduhoplove koji to mogu uraditi.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

25.09.2015 01:05

Sramota.

ODGOVORITE