Коју храну са којим лијековима не треба комбиновати?

Уколико користите неки лек, постоје намирнице које би требало да избегавате.

Здравље 24.09.2015 | 09:38
Коју храну са којим лијековима не треба комбиновати?

СОК ОД ЈАБУКЕ И ЛЕКОВИ ЗА АЛЕРГИЈУ

Ако пијете лекове за алергију, онда најмање четири сата након пилуле немојте да пијете сок од јабуке, поморанџе или грејпфрута. Ови сокови спречавају пептид који преноси лек до вашег тела и крвотока, а резултат је снижена ефикасност лека за чак 70 процената.

Саветујемо вам да ове сокове не мешате ни с лековима за штитну жлезду, антибиотицима, за алергију и астму.

ЦИМЕТ И ВАРФАРИН

Овај лек се узима за разређивање крви и зарад превенције или третирања крвних угрушака, а људи који конзумирају овак лек морају да одржавају ниво витамина К стабилним. Стога треба да једете више зелениша, купусастог поврћа и броколи, али никако не смете да једете цимет заједно с овим леком.

Цимет садржи висок ниво једињења који се зове кумарин који може додатно да разреди крв и да изазове оштећења јетре.

СУВО МЕСО И АНТИДЕПРЕСИВИ

Проверите упуство за ваше антидепресиве, јер ако припадају класи моноамин инхибитора оксидазе, онда њихово комбиновање с намирницама које су богате амино киселином тирамин могу да изазову компликације опасне по живот.

Нажалост,ова листа забрањених намирница не обухвата само кобасицу и димљеног лососа, већ и црвено вино, кисели купус, хот дог, сир, соја сос и точено пиво.

Добра вест је да флаширана пива вероватно неће да вас повреде и да њих можете да конзумирате.

АЛКОХОЛ И АЦЕТОМИНОФЕН

Најбоље је да између конзумирања алкохола и лекова који садрже ацетаминофен прође шест сати, јер њихово комбиновање може да допринесе болестима бубрега и јетре.

МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ И АНТИБИОТИЦИ

Ако будете заједно конзумирали млечне производе и антибиотике, спречићете апсорпцију антибиотика и смањити одбрамбени механизам од инфекција.

Када добијете лек против акни и инфекција, питајте да ли он спада у класу третрациклина или флуорокуиноленса. Ако припада овим групама лекова, онда избегавајте млеко, јогурт и сир два сата пре и после узимања лекова.

ЧОКОЛАДА И РИТАЛИН

Осим кофеина, чоколада садржи и стимуланс теобромин, а комбиновање риталина и чоколаде може да доведе до несталног понашања и напада.

Ако приметите да се осећате нервозније и раздражљивије када комбинујете риталин са чоколадом, повећајте време између пилуле и дезерта.

ЛИМЕТА И ЛЕКОВИ ЗА КАШАЉ

Лимес у комбинацији с леком против кашља може да блокира ензим који разара статине и друге лекове, па ризикујете нуспојаве у виду повраћања.

Ако лимету коминујете с декстрометорфаном, можете да доживите халуцинације и поспаност,а ако је комбинујете са статинима ризикујете оштећења у мишићима.

Ефекти ових комбинација могу да се задрже дан или два, па је најбоље да избегавате лимету, као и грејп, помело и наранџе.

Б 92

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Варфарин

24.09.2015 20:42

Сваки мјесец се контролисе крв и одредјује доза. Тако до смрти. Мој стари воли појести кифлу с циметом. Ту нема помоци. Једноставно не мозете теском болеснику и старом цовјеку све узети да би 'дузе зивио'. Контроле су обавезне и то ради куцна њега. Али они који то немају треба да се цувају.Инаце варфарин, варан се даје послије удара, инфаркта кад висе ниста не помазе. Онај који то узима мора носити огрлицу с плоцицом да се зна да то узима ако падне негдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхрис игор

26.09.2015 08:14

Моје саосјецање са твојим оцем. Ја имам 34 и пре 2 године сам добио тиннитус . Они га зиву симптом греске у мозгу. То је оно пистање јао после петарде или еxплозије или гласног диска. 6 пута се погорсало и волио бих да ме неко разумије. Зивим у паклу. Мозда неко са БН направи репортазу. У бити на yоу тубе има 14мин тацно кроз ста ја пролазим. И хаве тиннитус анд и wант то дие је име тог малог видеа. Мозда це БН бити прва да казе... 2 лијека за смирење, 2 за спавање и тески тробалт за епилепсију само да презивим. А кад га попијем не знам ни прицат ни куцати нит видидим добро само... звук аута поднијет не могу нити виде да су ми кроз цијеви и борим се неку ноц да скупим 1200 еура да идем на третман у Белгију прије него одустанем и сам заврсим агонију. А мајка моја не прихвата. Она би само да се патим јос да би био ту у мукама и боловим. Јадан је овај мој зивот.

ОДГОВОРИТЕ