Koju hranu sa kojim lijekovima ne treba kombinovati?

Ukoliko koristite neki lek, postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate.

Zdravlje 24.09.2015 | 09:38
Koju hranu sa kojim lijekovima ne treba kombinovati?

SOK OD JABUKE I LEKOVI ZA ALERGIJU

Ako pijete lekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lek do vašeg tela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost leka za čak 70 procenata.

Savetujemo vam da ove sokove ne mešate ni s lekovima za štitnu žlezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

CIMET I VARFARIN

Ovaj lek se uzima za razređivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smete da jedete cimet zajedno s ovim lekom.

Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razredi krv i da izazove oštećenja jetre.

SUVO MESO I ANTIDEPRESIVI

Proverite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život.

Nažalost,ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo.

Dobra vest je da flaširana piva verovatno neće da vas povrede i da njih možete da konzumirate.

ALKOHOL I ACETOMINOFEN

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

MLEČNI PROIZVODI I ANTIBIOTICI

Ako budete zajedno konzumirali mlečne proizvode i antibiotike, sprečićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija.

Kada dobijete lek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lekova, onda izbegavajte mleko, jogurt i sir dva sata pre i posle uzimanja lekova.

ČOKOLADA I RITALIN

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada.

Ako primetite da se osećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vreme između pilule i dezerta.

LIMETA I LEKOVI ZA KAŠALJ

Limes u kombinaciji s lekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja.

Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost,a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima.

Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

B 92

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Varfarin

24.09.2015 20:42

Svaki mjesec se kontrolise krv i odredjuje doza. Tako do smrti. Moj stari voli pojesti kiflu s cimetom. Tu nema pomoci. Jednostavno ne mozete teskom bolesniku i starom covjeku sve uzeti da bi 'duze zivio'. Kontrole su obavezne i to radi kucna njega. Ali oni koji to nemaju treba da se cuvaju.Inace varfarin, varan se daje poslije udara, infarkta kad vise nista ne pomaze. Onaj koji to uzima mora nositi ogrlicu s plocicom da se zna da to uzima ako padne negdje.

ODGOVORITE
Name

Chris igor

26.09.2015 08:14

Moje saosjecanje sa tvojim ocem. Ja imam 34 i pre 2 godine sam dobio tinnitus . Oni ga zivu simptom greske u mozgu. To je ono pistanje jao posle petarde ili explozije ili glasnog diska. 6 puta se pogorsalo i volio bih da me neko razumije. Zivim u paklu. Mozda neko sa BN napravi reportazu. U biti na you tube ima 14min tacno kroz sta ja prolazim. I have tinnitus and i want to die je ime tog malog videa. Mozda ce BN biti prva da kaze... 2 lijeka za smirenje, 2 za spavanje i teski trobalt za epilepsiju samo da prezivim. A kad ga popijem ne znam ni pricat ni kucati nit vididim dobro samo... zvuk auta podnijet ne mogu niti vide da su mi kroz cijevi i borim se neku noc da skupim 1200 eura da idem na tretman u Belgiju prije nego odustanem i sam zavrsim agoniju. A majka moja ne prihvata. Ona bi samo da se patim jos da bi bio tu u mukama i bolovim. Jadan je ovaj moj zivot.

ODGOVORITE