Метак у главу и Нобел или слава и богатство?

Не могу се ни поредити, а ипак је једна много популарнија од друге. Али нажалост, не она која то заслужује...

Свијет 24.09.2015 | 07:52
Метак у главу и Нобел или слава и богатство?

Вероватно сте већ чули за пакистанку Малалу, једну од најмлађих добитница Нобелове награде. Наравно, чули сте и за Кајли Џенер. Њих две имају само једну сличност - 18 година, а њихови животи не могу бити различитији.

Малала Јусафзаи још као девојчица почела је да буде активисткиња за права жена. Већ са 11 година она је у врло конзервативним деловима Пакистана афирмисала право жена на образовање, због чега је брзо постала позната у тој земљи, али и потенцијална мета талибанима. У октобру 2012. погођена је метком у главу, у школском аутобусу (ОВДЕ погледајте каква судбина је стигла њене злочинце).

Њени мемоари "Ја сам Малала" које је објавила претпрошле године, а које је писала уз помоћ британске новинарке Кристине Ламб, говоре о њеном животу пре и након 9. октобра 2012. године, када је наоружан талибан зауставио школски аутобус пун пакистанских девојака и питао "Ко је Малала?", а одмах затим јој пуцао у главу.

Књига је објављена широм света, а та пуцњава је кратко, али верно описана у књизи у којој се доста говори и о детаљима хапшења.

Ова млада Пакистанка је 2013. године одржала говор пред Уједињеним нацијама, истичући да се неће повиновати терористима који желе да јој науде.

Након тога Малала је добила више признања, а 2014. године њено залагање крунисано је Нобеловом наградом за мир коју је добила са само 17 година.

Осим запањујуће храбрости и истрајности у борби за идеале у које верује, она је такође и веома скромна и сматра да "још није време да добије Нобелову награду".

"Има пуно људи који заслужују Нобелову награду за мир и мислим да имам још доста да радим. По мом мишљењу, нисам учинила довољно да бих освојила Нобела за мир", рекла је тада Малала која је постала глобални амбасадор за права деце на образовање.

Ето, то је Малала. Девојчица која се од малих ногу бори против неправде, коју ни метак у главу није одвратио од борбе за своје идеале, која има толико награда и признања да их не можете побројати, најмлађа добитница Нобелове награде за мир икада.

А шта је Кајли Џенер? За њу зна цео свет, док за Малалу можда никада и нису чули. Јер, образовање се сада стиче преко интернета, не у школи. Малалино невероватно достигнуће била је вест пар дана, а о новој фризури Кајли Џенер распредало се недељама. По чему је она позната? По томе што не зна да живи без камера које је прате свуда, захваљујући ријалитију у коме живи од малих ногу. По томе што је тек постала пунолетна, а већ има понуду да сними порнић.

По томе што се стално слика полугола и хода разголићена. Кајли са 18 година већ има толико пластичних операција (како је променила лични опис видите овде) да се не могу на прсте избројати.

За новац који је Кајли потрошила на своје пунолетство, Малала је могла да пружи деци и женама за које се бори образовање и веру у бољу будућност. Упркос свему томе, друштвене мреже брује о сваком кораку који Кајли направи, док је Малала отишла у заборав.

Можда је време да се запитамо где смо као друштво скренули у погрешном смеру. Када су људи попут Малале постали мање битни од девојке попут Кајли? Постајемо друштво лепих људи, исклесаних рукама естетских хирурга, док нам главе служе само за намештање најмодернијих фризура.

Постајемо празнина запакована у сјајан папир.

Извор: Србија данас

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Колики

24.09.2015 06:39

Кали има ФИНА уста да га ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

24.09.2015 06:57

Одлицан текст и одлицна порука коју овај текст саље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

24.09.2015 07:44

Да одличан текст. Нажалост Америка је преко својих марионета типа ове кајали наметнула стил живота коме се тешко одупријети... Данас је важније стање рекао змај него неки професор

Name

марцони

24.09.2015 09:59

Види ти то, ја сам чуо за храбру девојку Малалу, знам за њен подвиг и помишљам да кћеркама купим њену књигу, да је прочитају и можда узму њу као узор. За ову порнићарку ниса чуо никада. Ко је она? Можда се ја, због година, не уклапам у мејнстрим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вид

24.09.2015 16:50

За Малалу и књигу сам чула и ја , за цуру са цесте нисам и не жалим .