УЕФА пријети суспензијом: Звезди рок од 22 дана да „роди” 3,9 милиона евра!

Лидер Суперлиге Црвена звезда до 15. октобра мора да пронађе новац како не би пала на новом УЕФА мониторингу и тако ушла у велики ризик да опет буде избачен из Европе.

Фудбал 24.09.2015 | 15:20
УЕФА пријети суспензијом: Звезди рок од 22 дана да „роди” 3,9 милиона евра!

УЕФА има неколико датума током којих проверава пословање клубова који желе да учествују у европским такмичењима наредне сезоне, а један од њих је 15. октобар. То је после недавне седнице Управног одбора клуба на коме су заказани председнички избори изјавио одлазећи директор Звездан Терзић.

- Нисмо желели изборе јер 15. октобра имамо редован УЕФА мониторинг, али такође нисмо желели да правимо тензију и испунили смо жеље навијача - рекао је тада Терзић.

И клуб има нови тежак задатак до тада јер је реч о високом износу. Неизвесно је само да ли ће се управа у оставци тиме бавити или ће одговорност бити на новом председнику који би требало да буде устоличен на изборима 11. октобра.

Дуговања су велика, одговарајућег новца нема па је извесно да ће морати да се преговара како би се део дуга репрограмирао. Звезда је недавно добила прву, већу рату од Макабија за Рајковића од око два милиона, али то није довољно да се подмире дуговања. Нарочито јер део тог новца треба да припадне Јагодини. Притом је остатак делом већ искоришћен да се исплате заостала примања актуелном играчком кадру.

Звезда мора да исплати три заостале плате радној заједници што је око 300.000 евра, бившим и садашњим играчима преко 2,4 милиона евра, клубовима око 1,1 милион евра и око 100.000 евра бившем стручном штабу.

Према раније познатим плановима намера клуба је била подизање краткорочних кредита за које би залог требало да буду преостале рате од Макабија, нови уговор са Телекомом који је потписан, али се чека његова промоција или чак још шест месеци уговора са „Гаспромом“. Али пошто клуб нема нову управу, а актуелна је практично одлазећа, те кредите је веома тешко реализовати јер је потпуно јасно да нови председник то не би могао да уради за четири дана. Такође, постоји могућност репрограма одређених дугова, али се онда поставља питање ко ће преговарати са играчима и клубовима.

Све то Звезду доводи у ситуацију да опет ризикује озбиљну казну УЕФА, а да ће ново руководство имати много тежак задатак. Сви се надају позитивном решењу, али проблем је што у случају евентуалног неуспеха нико неће желети да прихвати одговорност за исти.

Генерални директор Црвене звезде у оставци Звездан Терзић поручио је да ће клуб дати све од себе да обезбеди европску лиценцу јер је пласман у Лигу шампиона најбољи начин за финансијски опоравак.

„Обавезе по питању УЕФА лиценце су у марту износиле преко 11 милиона евра, велики део обавеза смо током ове године исплатили и део репрограмирали. Наш клуб је под посебним мониторингом због условне казне коју имамо од стране УЕФА, тако да очекујемо редован мониторинг 15. октобра. Све смо то предоцили на Управном одбору и предлозили да се избори због тога одрже у децембру по завршетку сезоне. Без обзира на заказане изборе ми ћемо дати све од себе да реализујемо зацртане планове и испунимо обавезе за УЕФА мониторинг. Једино решење за конацну стабилизацију клуба јесте стварање моцног тима који це следећег лета ући у Лигу сампиона”, истакао је Терзић.

Звездини дугови за 15. октобар
Запослени - 300.000 евра
Садашњи играчи - 1.150.000
Бивши играчи - 1.250.000
Садашњи стручни штаб - 10.000
Бивши стручни штаб - 100.000
Клубови - 1.100.000

Највећи дугови према клубовима:
Јагодина - 270.000 евра
Рад - 230.000
Спартак - 150.000

Највећи дугови према играчима:
Новак Мартиновић - 195.000
Ненад Милијаш - 192.000
Дарко Лазовић - 89.000

Коментари / 0

Оставите коментар