UEFA prijeti suspenzijom: Zvezdi rok od 22 dana da „rodi” 3,9 miliona evra!

Lider Superlige Crvena zvezda do 15. oktobra mora da pronađe novac kako ne bi pala na novom UEFA monitoringu i tako ušla u veliki rizik da opet bude izbačen iz Evrope.

Fudbal 24.09.2015 | 15:20
UEFA prijeti suspenzijom: Zvezdi rok od 22 dana da „rodi” 3,9 miliona evra!

UEFA ima nekoliko datuma tokom kojih proverava poslovanje klubova koji žele da učestvuju u evropskim takmičenjima naredne sezone, a jedan od njih je 15. oktobar. To je posle nedavne sednice Upravnog odbora kluba na kome su zakazani predsednički izbori izjavio odlazeći direktor Zvezdan Terzić.

- Nismo želeli izbore jer 15. oktobra imamo redovan UEFA monitoring, ali takođe nismo želeli da pravimo tenziju i ispunili smo želje navijača - rekao je tada Terzić.

I klub ima novi težak zadatak do tada jer je reč o visokom iznosu. Neizvesno je samo da li će se uprava u ostavci time baviti ili će odgovornost biti na novom predsedniku koji bi trebalo da bude ustoličen na izborima 11. oktobra.

Dugovanja su velika, odgovarajućeg novca nema pa je izvesno da će morati da se pregovara kako bi se deo duga reprogramirao. Zvezda je nedavno dobila prvu, veću ratu od Makabija za Rajkovića od oko dva miliona, ali to nije dovoljno da se podmire dugovanja. Naročito jer deo tog novca treba da pripadne Jagodini. Pritom je ostatak delom već iskorišćen da se isplate zaostala primanja aktuelnom igračkom kadru.

Zvezda mora da isplati tri zaostale plate radnoj zajednici što je oko 300.000 evra, bivšim i sadašnjim igračima preko 2,4 miliona evra, klubovima oko 1,1 milion evra i oko 100.000 evra bivšem stručnom štabu.

Prema ranije poznatim planovima namera kluba je bila podizanje kratkoročnih kredita za koje bi zalog trebalo da budu preostale rate od Makabija, novi ugovor sa Telekomom koji je potpisan, ali se čeka njegova promocija ili čak još šest meseci ugovora sa „Gaspromom“. Ali pošto klub nema novu upravu, a aktuelna je praktično odlazeća, te kredite je veoma teško realizovati jer je potpuno jasno da novi predsednik to ne bi mogao da uradi za četiri dana. Takođe, postoji mogućnost reprograma određenih dugova, ali se onda postavlja pitanje ko će pregovarati sa igračima i klubovima.

Sve to Zvezdu dovodi u situaciju da opet rizikuje ozbiljnu kaznu UEFA, a da će novo rukovodstvo imati mnogo težak zadatak. Svi se nadaju pozitivnom rešenju, ali problem je što u slučaju eventualnog neuspeha niko neće želeti da prihvati odgovornost za isti.

Generalni direktor Crvene zvezde u ostavci Zvezdan Terzić poručio je da će klub dati sve od sebe da obezbedi evropsku licencu jer je plasman u Ligu šampiona najbolji način za finansijski oporavak.

„Obaveze po pitanju UEFA licence su u martu iznosile preko 11 miliona evra, veliki deo obaveza smo tokom ove godine isplatili i deo reprogramirali. Naš klub je pod posebnim monitoringom zbog uslovne kazne koju imamo od strane UEFA, tako da očekujemo redovan monitoring 15. oktobra. Sve smo to predocili na Upravnom odboru i predlozili da se izbori zbog toga održe u decembru po završetku sezone. Bez obzira na zakazane izbore mi ćemo dati sve od sebe da realizujemo zacrtane planove i ispunimo obaveze za UEFA monitoring. Jedino rešenje za konacnu stabilizaciju kluba jeste stvaranje mocnog tima koji ce sledećeg leta ući u Ligu sampiona”, istakao je Terzić.

Zvezdini dugovi za 15. oktobar
Zaposleni - 300.000 evra
Sadašnji igrači - 1.150.000
Bivši igrači - 1.250.000
Sadašnji stručni štab - 10.000
Bivši stručni štab - 100.000
Klubovi - 1.100.000

Najveći dugovi prema klubovima:
Jagodina - 270.000 evra
Rad - 230.000
Spartak - 150.000

Najveći dugovi prema igračima:
Novak Martinović - 195.000
Nenad Milijaš - 192.000
Darko Lazović - 89.000

Komentari / 0

Ostavite komentar