Народ је преварени жирант режима СНСД-а

Будући да не постоји никаква одговорност за више стотина милиона КМ упропаштених и покрадених, очито је да су и судије и тужиоци и полиција под контролом СНСД-а.

Република Српска 23.09.2015 | 16:46
Народ је преварени жирант режима СНСД-а

Народ Републике Српске постао је преварени жирант СНСД-а. Све оно што они покраду, народ мора платити. Стога, вјерујем и да ће им народ пресудити, јер другог рјешења нема. Постало је неподношљиво, упозорио је Миладин Станић, посланик СДС-а у Народној скупштини.

Станић је, појаснио да је Клуб посланика СДС-а оставку директорице Агенције за банкарство Републике Српске Славице Ињац затражио због директне одговорности у банкарском сектору.

"Директорица Агенције за банкарство директно је одговорна за стање у Бобар банци и Банци Српске, односно за штету која је већа од 200 милиона КМ", каже Станић и појашњава да санирање настале штете није могуће док је на власти актуелни режим у Српској.

"Не постоји рјешење док је СНСД на власти, јер су они одлучни да униште Републику Српску. Ревизорски извјештаји доказју поражавајуће податке - владајућа структура крши законе, правила, прописе. Кроз све злоупотребе константно се појављују исти субјекти, новац се "пере" преко истих фирми. Рецимо, само 12 корисника, кроз повезана лица, користи 150 милиона КМ средства ИРБ-а. Ради се о људима из СНСД-а. Затим, Министарство пољопривреде по трећи пут заредом има негативне ревизорске извјештаје. Ревизор три пута заредом наводи исте злоупотребе, а нико за то не одговара".

Посланик СДС-а тврди да покретање одговорности није могуће, јер, како каже, СНСД под контролом држи и правосуђе и полицију у Српској.

"Будући да не постоји никаква одговорност за више стотина милиона КМ упропаштених и покрадених, очито је да су и судије и тужиоци и полиција под контролом СНСД-а. Народ Републике Српске постао је преварени жирант СНСД-а. Све оно што они покраду, народ мора платити. Стога, вјерујем и да ће им народ пресудити, јер другог рјешења нема. Постало је неподношљиво", каже Станић.

Станић је изразио наду да ће ускоро доћи до покретања великих истрага за криминал и корупцију у Српској, како је то недавно најавио и министар безбиједности БиХ, Драган Мектић. Он додаје да аргумената за тако нешто има и више него довољно.

"Вјерујем у изјаве министра Мектића, односно да он тако нешто није "у празно" рекао, већ да има довољно аргумената.
Сама чињеница да нам је понуђен приступ тајним подацима о пословањима двију пропалих банака у Српској свједочи о томе да је прича разоткривена".

"Постоји евиденција о урађеним злоупотребама. У Скупштини Српске дошло је до одређеног колапса. Наиме, дио посланика владајуће структуре узео је те податке, а опозиција је знала да у том случају неће моћи отворити причу у НСРС, јер да смо приступили тајним подацима, морали бисмо ћутати о томе због кривичне одговорности".

"Међутим, десет посланика је узело те податке, што је било и више него довољно да сједница буде затворена за јавност. Међутим, они су то предвидјели и настао је свеопшти хаос", каже Станић.

Станић каже да му је јасно због чега посланици владајуће коалиције на посљедњој сједници НС РС нису учествовали у расправи о случају Бобар банке.

"Они су учествовали у крађи пара, не расправљају се око тога шта су покрали. Дакле, имају новац и очито немају разлог да причају о тој теми", тврди Станић.

На поменутој сједници био је ријечи и о формирању комисије за провођење референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, међутим, опозиција није предложила кандидате за ову комисију.

"Зато што смо увјерени да референдума неће бити. Додик и владајућа структура напросто одвлаче пажњу од животних тема. Опозиција у Српској не подржава рад Тужилаштва и Суда БиХ, али у овом случају Додикова намјера није затварање правосудних органа на државном нивоу, него прикупљање политичких поена и скретање пажње са колапса", тврди Станић.

Без обзира што владајући режим у Републици Српској опозицију оптужује за издају, Станић каже да је недавни бриселски састанак у оквиру структуралног дијалога показао њихову праву намјеру.

"То је још један дио преношења надлежности, из тога ће произаћи још један суд. Владајућа структура приписује опозицији издају, а они су заправо највеће издајице Републике Српске, јер су уништили и покрали стотине милиона КМ. немају другог излаза, осим да кривицу пребацују на нас", каже посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

"У редовима опозиције у Српској нема издаје. Постоји споразум са странкама из ФБиХ о томе да нема политичких промјена, већ да се иде у правцу економских и социјалних промјена у БиХ. Када се те прилике стабилизују, надам се да ћемо моћи разговарати и о квалитетнијим политичким и друштвеним односима. То је прихватила и међународна заједница. Реформска агенда говори о социјалним и економским промјенама, а не о преносу надлежности и промјени уређења односа на нивоу БиХ", додаје Станић.

СДС сматра да ће предсједник Српске Милорад Додик одустати од референдума, те да његова права намјера није ни била заштита Републике Српске.

"Додик ће сигурно одустати од идеје референдума. Њему Српска није проблем, јер зна да је уништио. Његов проблем је изгубљена власт у Сарајеву. Све би урадио да се врати на власт на нивоу БиХ, јер би тако заштитио себе и своје људе од најављених гоњења. У бившем сазиву Савјета министара, под ингеренцијом два министра СНСД-а, штампали су се лични документ, а огроман лични капитал су кроз то остварили. Радили су на штету Српске. Сада министри из Савеза за промјене долазе до доказа таквих дјела, што СНСД-у најмање одговара", закључује Миладин Станић.

(Вијести.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

вријеме курве, фукаре и будале

23.09.2015 15:16

Дај Станићу мани се Славице, знаш ли ти коме је све она морала дати да додје не ту функцију. Толико жена сумњивог морала у политици, државним предузећима, органима управе а ти навалио на њу. Мора да теби није дала. Па си љут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.09.2015 15:25

Да тако је - народ покрао снсд-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војковићи

23.09.2015 15:58

Која штампарије је штампала те документе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

23.09.2015 16:14

Радмановицева

Name

Војковићи

23.09.2015 16:37

Радмановић нема штампарију, чија је штампарија или бар на коме се води?

Name

Зоран

23.09.2015 17:15

Дај људи урадите несто ,јели ви мислите на власт доћи само са оптузбама друге стране односно власти. Прво позабавите се опстинама где имате власт и покажите да несто покрецете на боље а не само ко папагаји понављати једно те исто а ни ви ништа бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.09.2015 17:17

Цему паника народ је тако тјео па нека му буде свако је платио своју глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванга

23.09.2015 17:23

Све има свој крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИА МАЈКА

23.09.2015 17:50

Лицна документа је стампала фирма Миленбауер са сједистем у Бањалуци и сам врх СНСД стоји иза ње. БН портал је навелико писао о тој трансакцији вриједниј 108 мил.марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2015 19:00

Привреда је стала, колапс због финансија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Никола

23.09.2015 21:37

Господине Станићу најбољи си политичар у СДСу који нема длаке на језику за ову владајућу клику, који су постали за ови десет година тајкуни од гладних уста ове биједе и сиротиње милионери и милијардери.

ОДГОВОРИТЕ