Ђорђевић: ФИБА не жели Србију у финалима!

"Паркер је рекао Теодосићу: 'Па ти овде играш сваке године, а уопште те не респектују'", пренео је селектор Ђорђевић.

Кошарка 24.09.2015 | 09:40
Ђорђевић: ФИБА не жели Србију у финалима!

У Лилу се ујео за језик, у Београду није.

Рекао је дословце: "Морамо да будемо још јачи пред противницима, који нису само на терену".

Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић одложио је још мало одлазак у Атину (биће тамо за утакмицу против Партизана у среду предвече), где га у Панатинаикосу жељно очекују, како би одржао последњи брифинг пред нашом спортском јавношћу и још једном анализирао наступ његовог тима на Еуробаскету, који је због пораза у полуфиналу и утакмици за треће место углавном примљен са дозом разочарања.

Када је говорио о "неким стварима" одмах после утакмице са Француском, у Лилу, у којој смо изгубили бронзу, Ђорђевић је рекао да "га нешто тишти, али да неће говорити".

Овог пута недвосмислено је упутио и на то какав је критеријум имала његова екипа у односу на остале ривале, али и код судија, а после неколико прегледаних снимака и анализа, испоставило се да су Литванци не само победили већ и поштено "пребили" Србију у полуфиналу.

"Од понедељка је почела озбиљна припрема за квалификациони турнир за Рио, не само играчко-тренерски, него у свим структурама. Прескочили смо претходне две ОИ и имамо велику амбицију да се овог пута нађемо тамо. Морамо да будемо још јачи пред противницима, који нису само на терену", рекао је Ђорђевић у "Кући кошарке".

"Ми смо федерација која има буџет од око два милиона евра, ми се шалимо да је део тога на 'дођем ти' и мало тога можемо да направимо на плану међународних односа. Али, неке ствари које су се десиле су очигледне и реаговаћемо на њих", додао је, а потом био нешто конкретнији.

"Па, сам Тони Паркер је рекао нашем капитену Милошу Теодосицу: 'Ти овде играш сваке године, а уопште те не респектују (судије, прим аут)'".

О играчима, иако је млађе критиковао због претераних активности на друштвеним мрежама током самог турнира...

"Играчи су се понашали одлично, немамо проблем ни са једним од њих, нити их они имају међусобно. Још једном им одајем велику захвалност на њиховој професионалности. Издржали су много тога, и више него што се може у ситуацији када се јури врхунски резултат".

На питање да ли је нормално да нам четири утакмице суди исти главни судија, уз грешке на нашу штету, одговорио је...

"Добар судија, тврд, али не знам како то да објасним...", рекао је Ђорђевић.

"Као ни то да нам полуфинале суди Шпанац. Нејасно је зашто се спортистима који се спремају исто као други, одузима шанса да се под истим условима боре за победу? Морамо сви да будемо спремнији за те ствари и да нам то буде додатни мотив за убудуће".

Грк Христодулу нам је судио четири пута, а Украјинци пет пута - Рижик три, Зашчук два.

Потом је додао...

"Нас не воле у утакмицама за медаљу. Њима не одговара да је Србија у финалима, јер ФИБА ништа не добија од нас. Ни паре, ни маркетинг".

Селектор је потом имао мали монолог.

"Још у првој утакмици сам намерно добио техничку, јер сам видео шта нам се спрема. Србија има велику кошаркашку снагу, али Србија свету не одговара у борби за медаље. На тржисту косарке не представљамо ништа, то су мрвице у односу на велики новац који се окреће".

"Можемо да се боримо само на кошаркаском терену. Нисам то потенцирао, али смо у интерним анализама то итекако констатовали. Дужност нам је да то ставимо у извештај и пошаљемо га тамо где треба, да кажемо да се не слажемо, па колики год имало ефекат".

"Жао ми је играча, који немају заштиту, ми не можемо да им је обезбедимо. Морам јавно да се извиним Горану Радоњићу (генсек КС Француске, прим. аут), који је пријатељ ове куће, али поред кога сам случајно прошао после победе над Финском и рекао: 'Шта је? Хоћете да нас избаците са првенства?' Немамо ми толику снагу, да издржимо да нам одузимају играче на неким позицијама".

Ова прича присетила је новинаре на срамоту у полуфиналу Светског првенства у Турској 2010. године, када смо у утакмици са домаћином Турском прво судијски покрадени, а онда изгубили кошем из аута. Тада је изасланик ФИБА долазио у Београд да се јавно извињава...

"Ја не смем да кажем шта је мени речено после меча за треће место. Биће још извињења, сигурно..."

Потом је констатовао...

"Мислим да би пласман у Рио учинио да ово четврто место постане успех. Има много горчине, коју би требало да претворимо у мотив. Чули сте речи Стефана Марковића после утакмице за треће место, то је оно што сви ми осећамо. Дакле, док год постоји та амбиција, да се нађемо на Олимпијским играма, вреди се борити".

С обзиром на то да се квалификациони турнир за Олимпијске игре (5- 11. јул 2016. године) поклапа са периодом који се назива НБА мораторијум (1- 11. јул), током којег су дозвољени преговори али не и потписи уговора са играчима који су делимично или потпуно слободни агенти, могуће је да неколицина кошаркаша из најјаче лиге света не буде у ситуацији да наступи за репрезентације.

Што се наших играча тиче, конкретно Бобан Марјановић има једногодишњи уговор и наредног лета ће, можда, бити у ситуацији да преговара и чека да клубови и лига одреде висину "селари кепа".

И не само то, НБА тимови су најавили да ће од 2016. стриктно ограничавати своје играче, који неће смети да проводе дуже од пет недеља са репрезентацијама. Како од почетка квалификационог турнира, до почетка Олимпијских игара има тачно четири недеље, то би значило да ће Немања Бјелица и можда Марјановић моћи да се прикључе тренинзима "орлова" само недељу дана пре прве утакмице на квалификационом турниру.

Отуда и изјава Ђорђевића...

"Не знамо какве ће нам услове поставити НБА, али императив свих нас је да кажемо свим играчима да морају апсолутно спремни да дођу на те припреме. Имаће мало времена по завршетку захтевних клупских сезона, а то је и задатак овој кући и људима који се одавде баве календаром такмичења. Већ сада треба размишљати о томе, по сазнању шта нас чека, јер ако календар није добар највише трпе играчи, а после тога припрема и наша игра".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

играј

24.09.2015 18:28

Играј мозгом а не срцем

ОДГОВОРИТЕ