Đorđević: FIBA ne želi Srbiju u finalima!

"Parker je rekao Teodosiću: 'Pa ti ovde igraš svake godine, a uopšte te ne respektuju'", preneo je selektor Đorđević.

Košarka 24.09.2015 | 09:40
Đorđević: FIBA ne želi Srbiju u finalima!

U Lilu se ujeo za jezik, u Beogradu nije.

Rekao je doslovce: "Moramo da budemo još jači pred protivnicima, koji nisu samo na terenu".

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević odložio je još malo odlazak u Atinu (biće tamo za utakmicu protiv Partizana u sredu predveče), gde ga u Panatinaikosu željno očekuju, kako bi održao poslednji brifing pred našom sportskom javnošću i još jednom analizirao nastup njegovog tima na Eurobasketu, koji je zbog poraza u polufinalu i utakmici za treće mesto uglavnom primljen sa dozom razočaranja.

Kada je govorio o "nekim stvarima" odmah posle utakmice sa Francuskom, u Lilu, u kojoj smo izgubili bronzu, Đorđević je rekao da "ga nešto tišti, ali da neće govoriti".

Ovog puta nedvosmisleno je uputio i na to kakav je kriterijum imala njegova ekipa u odnosu na ostale rivale, ali i kod sudija, a posle nekoliko pregledanih snimaka i analiza, ispostavilo se da su Litvanci ne samo pobedili već i pošteno "prebili" Srbiju u polufinalu.

"Od ponedeljka je počela ozbiljna priprema za kvalifikacioni turnir za Rio, ne samo igračko-trenerski, nego u svim strukturama. Preskočili smo prethodne dve OI i imamo veliku ambiciju da se ovog puta nađemo tamo. Moramo da budemo još jači pred protivnicima, koji nisu samo na terenu", rekao je Đorđević u "Kući košarke".

"Mi smo federacija koja ima budžet od oko dva miliona evra, mi se šalimo da je deo toga na 'dođem ti' i malo toga možemo da napravimo na planu međunarodnih odnosa. Ali, neke stvari koje su se desile su očigledne i reagovaćemo na njih", dodao je, a potom bio nešto konkretniji.

"Pa, sam Toni Parker je rekao našem kapitenu Milošu Teodosicu: 'Ti ovde igraš svake godine, a uopšte te ne respektuju (sudije, prim aut)'".

O igračima, iako je mlađe kritikovao zbog preteranih aktivnosti na društvenim mrežama tokom samog turnira...

"Igrači su se ponašali odlično, nemamo problem ni sa jednim od njih, niti ih oni imaju međusobno. Još jednom im odajem veliku zahvalnost na njihovoj profesionalnosti. Izdržali su mnogo toga, i više nego što se može u situaciji kada se juri vrhunski rezultat".

Na pitanje da li je normalno da nam četiri utakmice sudi isti glavni sudija, uz greške na našu štetu, odgovorio je...

"Dobar sudija, tvrd, ali ne znam kako to da objasnim...", rekao je Đorđević.

"Kao ni to da nam polufinale sudi Španac. Nejasno je zašto se sportistima koji se spremaju isto kao drugi, oduzima šansa da se pod istim uslovima bore za pobedu? Moramo svi da budemo spremniji za te stvari i da nam to bude dodatni motiv za ubuduće".

Grk Hristodulu nam je sudio četiri puta, a Ukrajinci pet puta - Rižik tri, Zaščuk dva.

Potom je dodao...

"Nas ne vole u utakmicama za medalju. Njima ne odgovara da je Srbija u finalima, jer FIBA ništa ne dobija od nas. Ni pare, ni marketing".

Selektor je potom imao mali monolog.

"Još u prvoj utakmici sam namerno dobio tehničku, jer sam video šta nam se sprema. Srbija ima veliku košarkašku snagu, ali Srbija svetu ne odgovara u borbi za medalje. Na tržistu kosarke ne predstavljamo ništa, to su mrvice u odnosu na veliki novac koji se okreće".

"Možemo da se borimo samo na košarkaskom terenu. Nisam to potencirao, ali smo u internim analizama to itekako konstatovali. Dužnost nam je da to stavimo u izveštaj i pošaljemo ga tamo gde treba, da kažemo da se ne slažemo, pa koliki god imalo efekat".

"Žao mi je igrača, koji nemaju zaštitu, mi ne možemo da im je obezbedimo. Moram javno da se izvinim Goranu Radonjiću (gensek KS Francuske, prim. aut), koji je prijatelj ove kuće, ali pored koga sam slučajno prošao posle pobede nad Finskom i rekao: 'Šta je? Hoćete da nas izbacite sa prvenstva?' Nemamo mi toliku snagu, da izdržimo da nam oduzimaju igrače na nekim pozicijama".

Ova priča prisetila je novinare na sramotu u polufinalu Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine, kada smo u utakmici sa domaćinom Turskom prvo sudijski pokradeni, a onda izgubili košem iz auta. Tada je izaslanik FIBA dolazio u Beograd da se javno izvinjava...

"Ja ne smem da kažem šta je meni rečeno posle meča za treće mesto. Biće još izvinjenja, sigurno..."

Potom je konstatovao...

"Mislim da bi plasman u Rio učinio da ovo četvrto mesto postane uspeh. Ima mnogo gorčine, koju bi trebalo da pretvorimo u motiv. Čuli ste reči Stefana Markovića posle utakmice za treće mesto, to je ono što svi mi osećamo. Dakle, dok god postoji ta ambicija, da se nađemo na Olimpijskim igrama, vredi se boriti".

S obzirom na to da se kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre (5- 11. jul 2016. godine) poklapa sa periodom koji se naziva NBA moratorijum (1- 11. jul), tokom kojeg su dozvoljeni pregovori ali ne i potpisi ugovora sa igračima koji su delimično ili potpuno slobodni agenti, moguće je da nekolicina košarkaša iz najjače lige sveta ne bude u situaciji da nastupi za reprezentacije.

Što se naših igrača tiče, konkretno Boban Marjanović ima jednogodišnji ugovor i narednog leta će, možda, biti u situaciji da pregovara i čeka da klubovi i liga odrede visinu "selari kepa".

I ne samo to, NBA timovi su najavili da će od 2016. striktno ograničavati svoje igrače, koji neće smeti da provode duže od pet nedelja sa reprezentacijama. Kako od početka kvalifikacionog turnira, do početka Olimpijskih igara ima tačno četiri nedelje, to bi značilo da će Nemanja Bjelica i možda Marjanović moći da se priključe treninzima "orlova" samo nedelju dana pre prve utakmice na kvalifikacionom turniru.

Otuda i izjava Đorđevića...

"Ne znamo kakve će nam uslove postaviti NBA, ali imperativ svih nas je da kažemo svim igračima da moraju apsolutno spremni da dođu na te pripreme. Imaće malo vremena po završetku zahtevnih klupskih sezona, a to je i zadatak ovoj kući i ljudima koji se odavde bave kalendarom takmičenja. Već sada treba razmišljati o tome, po saznanju šta nas čeka, jer ako kalendar nije dobar najviše trpe igrači, a posle toga priprema i naša igra".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

igraj

24.09.2015 18:28

Igraj mozgom a ne srcem

ODGOVORITE