Свака 10 трудница има проблем са бактеријама

Код лекара треба отићи чим се осете прве тегобе, пецкање, чешће мокрење... Ако се лечење одлаже, постоји већи ризик да се упала прошири на бубреге

Здравље 23.09.2015 | 11:06
Свака 10 трудница има проблем са бактеријама

Жене су иначе подложније уринарним инфекцијама него мушкарци, а нарочито у трудноћи. Процењује се да овај проблем има свака десета трудница. Стручњаци упозоравају да је најважније да пацијенткиње дођу код лекара чим осете прве тегобе, пецкање, чешће мокрење или неуобичајено често ноћно мокрење. Лечење не треба одлагати, јер код трудница постоји већи ризик да се упала прошири на бубреге.

Уринарне инфекције су код жена чешће због посебних анатомских карактеристика, краће и шире уретре, близине ануса и вагине, што омогућава бржи и масовнији продор бактерија. У трудноћи, додатно, увећана материца притиска бешику и мокраћоводе на различитим местима, уз обилну продукцију хормона прогестерона, који успорава перисталтику мокраћне цеви, успорава циркулацију урина, па дуже борави у мокраћној бешици и мокраћним каналима, што погодује инфекцији.

- Најчешћи узрочник уринарних инфекција код жена уопште, па и у трудноћи, јесте бактерија ешерихија коли, која је нормални становник флоре дебелог црева - каже професор др Синиша Стојић, из Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине. - Инфекцију могу да изазову и бактерије протеус мирабилис, клебсијела пнеумонија, уреаплазма, хламидија трахоматис. Код здравих жена, вагина је насељена микроорганизмима који одржавају високу киселост околине, а низак пХ, и не дозвољавају потенцијално патогеним "непожељним" бактеријама раст и развој. Различита патолошка стања у трудноћи могу да доведу до промене пХ вагине и тако услове раст и развој "неповољних" микроорганизама који доводе до упале и вагине и мокраћних путева.

Веома је важно да се током трудноће анализе урина на присуство бактерија ураде приликом сваког прегледа без обзира на то да ли постоје симптоми инфекције или не. Труднице које имају присутне бактерије у већем броју, више од 100.000 клица у урину, чак и ако немају симптоме, морају према антибиограму да узимају антибиотике са прекидима током читаве трудноће. Ако се таква инфекција не лечи, шанса да се развије и пређе на бубреге је 30 одсто.

- Ако се асимптоматска бактериурија одмах не лечи, бактерије могу да се шире узлазно кроз мокраћоводе и да инфицирају бубреге - објашњава др Стојић. - Ово стање може да буде веома озбиљно и да доведе до превременог порођаја и других компликација.

Веома је важно нагласити да уколико се асимптоматска бактериурија не лечи код трудница, чак 25 одсто њих развије упалу бубрега (пијелонефритис), са високом температуром око 40 степени, боловима у лумбалном пределу, повраћањем, што повећава ризик од превременог порођаја, повећава перинатални морталитет и ризик за каснију хроничну болест бубрега.

КАКО ДА СПРЕЧИТЕ ИНФЕКЦИЈУ

Иако су уринарне инфекције друге по учесталости, одмах иза респираторних, ипак, могу да се спрече ако се придржавате следећих савета:

1. Најважније је свакодневно уношење течности, 1,5 до два литра дневно, најбоље у облику биљних чајева са диуретским деловањем. Избегавајте напитке које иритирају бешику: алкохол, сок од лимуна и пића која садрже кофеин.

2. Не одлажите мокрење, чим осетите потребу, идите у тоалет и потпуно испразните бешику. Уздржавање од мокрења може да омогући бактеријама да се размноже.

3. После велике нужде бришите се од напред према назад. На тај начин се смањује могућност преноса бактерије ешерихије коли из ректалног подручја на уретру.

4. Гениталну регију перите чистом водом и сапуном са киселом пХ вредношћу.

5. Редовно се туширајте, али не седите у кади.

6. Избегавајте коришћење интимних спрејева, купки и пудера и парфимисаних тоалет папира.

7. Носите памучно доње рубље које упија влагу и често га мењајте, а перите га благим детерџентима.

8.Избегавајте ношење уских панталона.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

23.09.2015 13:30

Беррy Нецтар-Брусница и јабука...Изузетно користан код проблема са уринарним системом, болестима гениталних органа, малокрвности, стерилитетом (мушким и женским). . . хттпс://алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ