Svaka 10 trudnica ima problem sa bakterijama

Kod lekara treba otići čim se osete prve tegobe, peckanje, češće mokrenje... Ako se lečenje odlaže, postoji veći rizik da se upala proširi na bubrege

Zdravlje 23.09.2015 | 11:06
Svaka 10 trudnica ima problem sa bakterijama

Žene su inače podložnije urinarnim infekcijama nego muškarci, a naročito u trudnoći. Procenjuje se da ovaj problem ima svaka deseta trudnica. Stručnjaci upozoravaju da je najvažnije da pacijentkinje dođu kod lekara čim osete prve tegobe, peckanje, češće mokrenje ili neuobičajeno često noćno mokrenje. Lečenje ne treba odlagati, jer kod trudnica postoji veći rizik da se upala proširi na bubrege.

Urinarne infekcije su kod žena češće zbog posebnih anatomskih karakteristika, kraće i šire uretre, blizine anusa i vagine, što omogućava brži i masovniji prodor bakterija. U trudnoći, dodatno, uvećana materica pritiska bešiku i mokraćovode na različitim mestima, uz obilnu produkciju hormona progesterona, koji usporava peristaltiku mokraćne cevi, usporava cirkulaciju urina, pa duže boravi u mokraćnoj bešici i mokraćnim kanalima, što pogoduje infekciji.

- Najčešći uzročnik urinarnih infekcija kod žena uopšte, pa i u trudnoći, jeste bakterija ešerihija koli, koja je normalni stanovnik flore debelog creva - kaže profesor dr Siniša Stojić, iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine. - Infekciju mogu da izazovu i bakterije proteus mirabilis, klebsijela pneumonija, ureaplazma, hlamidija trahomatis. Kod zdravih žena, vagina je naseljena mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline, a nizak pH, i ne dozvoljavaju potencijalno patogenim "nepoželjnim" bakterijama rast i razvoj. Različita patološka stanja u trudnoći mogu da dovedu do promene pH vagine i tako uslove rast i razvoj "nepovoljnih" mikroorganizama koji dovode do upale i vagine i mokraćnih puteva.

Veoma je važno da se tokom trudnoće analize urina na prisustvo bakterija urade prilikom svakog pregleda bez obzira na to da li postoje simptomi infekcije ili ne. Trudnice koje imaju prisutne bakterije u većem broju, više od 100.000 klica u urinu, čak i ako nemaju simptome, moraju prema antibiogramu da uzimaju antibiotike sa prekidima tokom čitave trudnoće. Ako se takva infekcija ne leči, šansa da se razvije i pređe na bubrege je 30 odsto.

- Ako se asimptomatska bakteriurija odmah ne leči, bakterije mogu da se šire uzlazno kroz mokraćovode i da inficiraju bubrege - objašnjava dr Stojić. - Ovo stanje može da bude veoma ozbiljno i da dovede do prevremenog porođaja i drugih komplikacija.

Veoma je važno naglasiti da ukoliko se asimptomatska bakteriurija ne leči kod trudnica, čak 25 odsto njih razvije upalu bubrega (pijelonefritis), sa visokom temperaturom oko 40 stepeni, bolovima u lumbalnom predelu, povraćanjem, što povećava rizik od prevremenog porođaja, povećava perinatalni mortalitet i rizik za kasniju hroničnu bolest bubrega.

KAKO DA SPREČITE INFEKCIJU

Iako su urinarne infekcije druge po učestalosti, odmah iza respiratornih, ipak, mogu da se spreče ako se pridržavate sledećih saveta:

1. Najvažnije je svakodnevno unošenje tečnosti, 1,5 do dva litra dnevno, najbolje u obliku biljnih čajeva sa diuretskim delovanjem. Izbegavajte napitke koje iritiraju bešiku: alkohol, sok od limuna i pića koja sadrže kofein.

2. Ne odlažite mokrenje, čim osetite potrebu, idite u toalet i potpuno ispraznite bešiku. Uzdržavanje od mokrenja može da omogući bakterijama da se razmnože.

3. Posle velike nužde brišite se od napred prema nazad. Na taj način se smanjuje mogućnost prenosa bakterije ešerihije koli iz rektalnog područja na uretru.

4. Genitalnu regiju perite čistom vodom i sapunom sa kiselom pH vrednošću.

5. Redovno se tuširajte, ali ne sedite u kadi.

6. Izbegavajte korišćenje intimnih sprejeva, kupki i pudera i parfimisanih toalet papira.

7. Nosite pamučno donje rublje koje upija vlagu i često ga menjajte, a perite ga blagim deterdžentima.

8.Izbegavajte nošenje uskih pantalona.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

23.09.2015 13:30

Berry Nectar-Brusnica i jabuka...Izuzetno koristan kod problema sa urinarnim sistemom, bolestima genitalnih organa, malokrvnosti, sterilitetom (muškim i ženskim). . . https://alojavera.wordpress.com

ODGOVORITE