Папу у Америци дочекао Обама

Након посете Куби, папа Фрања допутовао је у уторак у Сједињене Америчке Државе где га је у америчкој ваздухопловној бази "Ендруз" у Вашингтону дочекао председник САД Барак Обама са супругом Мишел и америчким званичницима.

Свијет 23.09.2015 | 09:01
Папу у Америци дочекао Обама

Дочек папе је гест који амерички председник не исказује дословно ниједном другом страном госту, наводи Ројтерс.

Пред долазак у САД, папа је у авиону рекао новинарима који га прате да се нада да ће САД укинути дугогодишњи трговински ембарго Куби, као резултат преговора две земље, али да у свом обраћању америчком Конгресу ове седмице, не намерава да говори о том питању.

Папа и Обама треба поново данас да се састану и то ће бити на разговору у Белој кући.

Планирано је да током своје прве посете САД, поглавар Римокатоличке цркве (78) одржи говор пред америчким конгресменима у Вашингтону и обрати се члановима Генералне скупштине Уједињених Нација (УН).

Папина америчка турнеја носи додатну симболичку тежину америчког-кубанског приближавања који је довео да хладноратовски непријатељи обнове дипломатске односе у јулу, а помирењу је помогао папа тајним састанцима, наводи АФП истичући да су недавне анкете показале да добро мишљење о папи има око 66 одсто држављана САД и 80 одсто Кубанаца.

Агенција преноси да је папа током лета пажљиво припремао говоре које ће одржати током боравка у Вашингтону и Њујорку, а неке од тема на које ће се, том приликом, осврнути укључују критике на рачун доминације финансија и технологије, осуду светских сила због сукоба на планети, заштиту и пружање добродошлице мигрантима, као и климатске промене, нарочито апел због радикалне револуције енергетске индистрије и успоравања раста.

Током посете САД биће предузете строге мере безбедности, а власти у САД су забринуте због сложене организације заштите папе јер он, како истиче агенција, инсистира да путује у отвореном возилу како би био ближи маси људи.

Његова посета представља нарочити проблем званичницима у Њујорку, где папа планира да прође оствро Менхетен у време када ће 170 светских лидера бити у том граду због заседања Генералне скупштине УН.

Коментари / 0

Оставите коментар