Papu u Americi dočekao Obama

Nakon posete Kubi, papa Franja doputovao je u utorak u Sjedinjene Američke Države gde ga je u američkoj vazduhoplovnoj bazi "Endruz" u Vašingtonu dočekao predsednik SAD Barak Obama sa suprugom Mišel i američkim zvaničnicima.

Svijet 23.09.2015 | 09:01
Papu u Americi dočekao Obama

Doček pape je gest koji američki predsednik ne iskazuje doslovno nijednom drugom stranom gostu, navodi Rojters.

Pred dolazak u SAD, papa je u avionu rekao novinarima koji ga prate da se nada da će SAD ukinuti dugogodišnji trgovinski embargo Kubi, kao rezultat pregovora dve zemlje, ali da u svom obraćanju američkom Kongresu ove sedmice, ne namerava da govori o tom pitanju.

Papa i Obama treba ponovo danas da se sastanu i to će biti na razgovoru u Beloj kući.

Planirano je da tokom svoje prve posete SAD, poglavar Rimokatoličke crkve (78) održi govor pred američkim kongresmenima u Vašingtonu i obrati se članovima Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija (UN).

Papina američka turneja nosi dodatnu simboličku težinu američkog-kubanskog približavanja koji je doveo da hladnoratovski neprijatelji obnove diplomatske odnose u julu, a pomirenju je pomogao papa tajnim sastancima, navodi AFP ističući da su nedavne ankete pokazale da dobro mišljenje o papi ima oko 66 odsto državljana SAD i 80 odsto Kubanaca.

Agencija prenosi da je papa tokom leta pažljivo pripremao govore koje će održati tokom boravka u Vašingtonu i Njujorku, a neke od tema na koje će se, tom prilikom, osvrnuti uključuju kritike na račun dominacije finansija i tehnologije, osudu svetskih sila zbog sukoba na planeti, zaštitu i pružanje dobrodošlice migrantima, kao i klimatske promene, naročito apel zbog radikalne revolucije energetske indistrije i usporavanja rasta.

Tokom posete SAD biće preduzete stroge mere bezbednosti, a vlasti u SAD su zabrinute zbog složene organizacije zaštite pape jer on, kako ističe agencija, insistira da putuje u otvorenom vozilu kako bi bio bliži masi ljudi.

Njegova poseta predstavlja naročiti problem zvaničnicima u Njujorku, gde papa planira da prođe ostvro Menheten u vreme kada će 170 svetskih lidera biti u tom gradu zbog zasedanja Generalne skupštine UN.

Komentari / 0

Ostavite komentar