Анализа - Рекорди: Ко су најбољи стрелци у најјачим лигама?

Кога је све премашио Лева; ко је најсасвим, потпуно сасвим најбољи даса?! Роберт Левандовски натерао нас је да мало зачепркамо по архиви и ево шта смо све пронашли...

Фудбал 23.09.2015 | 23:40
Анализа - Рекорди: Ко су најбољи стрелци у најјачим лигама?

Чудесни Роберт Левандовски оборио је синоћ неколико рекорда Бундеслиге! За оне који не знају, а верујемо да таквих нема, или да их је бар јако мало, пољски голгетер постигао је пет голова у дербију 6. кола против Волфзбурга и постао ударна тема у фудбалској Европи.

Сада ће многи рећи: Добро, па шта, то редовно раде Роналдо или Меси, радили су то многи фудбалери и раније. Јесте, тако је, али нико никада пет голова у врхунском фудбалу (ограничићемо се на лиге петице) није постигао за свега девет минута, па још као резервиста. Дакле, човек је ушао са клупе, на терену је провео свега 15 минута, а поготке је постизао у 51, 52, 55, 57 и 60. минуту?!

Левандовски је од синоћ власник најмање три нова рекорда (оно што су до сада статистичари успели да "избунаре") - најбржи је фудбалер који је постигао хет-трик у Бундеслиги, а најбржи је и када су у питању четири, односно пет погодака у немачкој елити. Роберт Левандовски је три гола дао за три минута, што је дупло брже од Михаела Тениса, коме је то пошло за руком 1991. у дуелу његовог Дуизбурга и Карлсруеа. Досадашњи рекордер када су у питању четири гола био је Мартин Петров (17 минута), а што се тиче "петарде" најбржи је био Дитер Хенес (21 минут).

Ипак, Левандовски није успео да обори рекорд када је у питању број голова на једном мечу Бундеслиге. У тој категорији испред њега је остао Дитер Милер, који је 1977. у победи Келна над Вердером (7:2) постигао шест комада. Ако бисмо рачунали и ДФБ куп онда је испред популарног Леве и даље и некадашњи нападач Бајерна Карстен Јанкер. Он је играјући за Кајзерслаутерн 2004. у једној утакмици дао такође шест голова, али радило се о нижелигашу. Шест голова на утакмици је рекорд и Цвајте, а поставио га је још '77 тада фудбалер Штутгарта Отмар Хицфелд.

Ако одемо ван Немачке такође ћемо наћи фудбалере који су успели да ураде нешто слично или чак боље од Левандовског. Ето, Кристијано Роналдо је пре неколико дана дао пет голова Гранади, али он није међу најбољима у том сегменту када је Примера у питању. Легендарни ас Билбаа Арена, као и некада велика звезда Барселоне Лаци Кубала успели су да за 90 минута по седам пута матирају голмане.

У Итали је рекорд по утакмици шест и држе га Силвио Пиола (Про Верчели), односно Омар Сивори (Јувентус), у Холандији је рекордер Алфонсо Алвеш (Херенвен, 7 голова). Када је у питању Премијер лига пет голова на мечу је рекорд, а деле га Енди Кол, Џермејн Дефо, Алан Ширер и Димитар Бербатов. Ипак, треба имати у виду да је неколико играча у старој Првој дивизији постигло више погодака по мечу (Џо Пајн 10, Роберт Бел 9, Томи Бригс 7...)

Нема много везе с овом причом, али да ли знате ко је светски рекордер по броју голова на једном интернационалном мечу сениора? У питању је репрезентативац Аустралије Арчи Томпсон који је у победи своје селекције над Америчком Самоом од 31:0 постигао 13 погодака.

Коментари / 0

Оставите коментар