Analiza - Rekordi: Ko su najbolji strelci u najjačim ligama?

Koga je sve premašio Leva; ko je najsasvim, potpuno sasvim najbolji dasa?! Robert Levandovski naterao nas je da malo začeprkamo po arhivi i evo šta smo sve pronašli...

Fudbal 23.09.2015 | 23:40
Analiza - Rekordi: Ko su najbolji strelci u najjačim ligama?

Čudesni Robert Levandovski oborio je sinoć nekoliko rekorda Bundeslige! Za one koji ne znaju, a verujemo da takvih nema, ili da ih je bar jako malo, poljski golgeter postigao je pet golova u derbiju 6. kola protiv Volfzburga i postao udarna tema u fudbalskoj Evropi.

Sada će mnogi reći: Dobro, pa šta, to redovno rade Ronaldo ili Mesi, radili su to mnogi fudbaleri i ranije. Jeste, tako je, ali niko nikada pet golova u vrhunskom fudbalu (ograničićemo se na lige petice) nije postigao za svega devet minuta, pa još kao rezervista. Dakle, čovek je ušao sa klupe, na terenu je proveo svega 15 minuta, a pogotke je postizao u 51, 52, 55, 57 i 60. minutu?!

Levandovski je od sinoć vlasnik najmanje tri nova rekorda (ono što su do sada statističari uspeli da "izbunare") - najbrži je fudbaler koji je postigao het-trik u Bundesligi, a najbrži je i kada su u pitanju četiri, odnosno pet pogodaka u nemačkoj eliti. Robert Levandovski je tri gola dao za tri minuta, što je duplo brže od Mihaela Tenisa, kome je to pošlo za rukom 1991. u duelu njegovog Duizburga i Karlsruea. Dosadašnji rekorder kada su u pitanju četiri gola bio je Martin Petrov (17 minuta), a što se tiče "petarde" najbrži je bio Diter Henes (21 minut).

Ipak, Levandovski nije uspeo da obori rekord kada je u pitanju broj golova na jednom meču Bundeslige. U toj kategoriji ispred njega je ostao Diter Miler, koji je 1977. u pobedi Kelna nad Verderom (7:2) postigao šest komada. Ako bismo računali i DFB kup onda je ispred popularnog Leve i dalje i nekadašnji napadač Bajerna Karsten Janker. On je igrajući za Kajzerslautern 2004. u jednoj utakmici dao takođe šest golova, ali radilo se o niželigašu. Šest golova na utakmici je rekord i Cvajte, a postavio ga je još '77 tada fudbaler Štutgarta Otmar Hicfeld.

Ako odemo van Nemačke takođe ćemo naći fudbalere koji su uspeli da urade nešto slično ili čak bolje od Levandovskog. Eto, Kristijano Ronaldo je pre nekoliko dana dao pet golova Granadi, ali on nije među najboljima u tom segmentu kada je Primera u pitanju. Legendarni as Bilbaa Arena, kao i nekada velika zvezda Barselone Laci Kubala uspeli su da za 90 minuta po sedam puta matiraju golmane.

U Itali je rekord po utakmici šest i drže ga Silvio Piola (Pro Verčeli), odnosno Omar Sivori (Juventus), u Holandiji je rekorder Alfonso Alveš (Herenven, 7 golova). Kada je u pitanju Premijer liga pet golova na meču je rekord, a dele ga Endi Kol, Džermejn Defo, Alan Širer i Dimitar Berbatov. Ipak, treba imati u vidu da je nekoliko igrača u staroj Prvoj diviziji postiglo više pogodaka po meču (Džo Pajn 10, Robert Bel 9, Tomi Brigs 7...)

Nema mnogo veze s ovom pričom, ali da li znate ko je svetski rekorder po broju golova na jednom internacionalnom meču seniora? U pitanju je reprezentativac Australije Arči Tompson koji je u pobedi svoje selekcije nad Američkom Samoom od 31:0 postigao 13 pogodaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar