Дрина и Сава могућ пут за мигранте?

Након што је све више граница у региону затворено за мигранте, они би могли ка западној Европи кренути преко Босне и Херцеговине. Гранична полиција је у приправности због евентуалног доласка избјеглица. Међутим, основни проблем представља то што БиХ поред званичних има и оне природне границе – ријеке, које би могле послужити као илегални пут.

Република Српска 22.09.2015 | 19:40
Дрина и Сава могућ пут за мигранте?

Највећи број мигранта у БиХ би могао ући преко граничних прелаза Рача и Павловића мост, али уколико власти одлуче затворити границе избјеглицама остају илегални прелази из Србије у БиХ.

Село Црњелово, удаљено од Бијељине двадесетак километара и означено као једно од педесет мјеста преко којих би мигранти могли да пређу из Србије у БиХ, а затим у Хрватску и даље пут земаља Европске уније. Иза мене ријека Сава, преко које би мигранти, наравно, илегалним путем могли да пређу у БиХ и наставе свој пут ка Њемачкој.

Мјештани Црњелова кажу да је илегални прелазак преко Саве веома могућ и за очекивати је да га мигранти користе, ако уколико крену тим правцем према ЕУ.

“Све је могуће, зависи само како ће прелазити. Добри пливачи могу и да препливају на неким мјестима Саву, а са разним средствима, чамцима, веома је лако прећи. Постоји и скела, али то је легални пут. Ништа није немогуће”, каже Маријан Максимовић, мјештанин Црњелова.

Више критичних тачака је и дуж ријеке Дрине. Једна од могућих локација за прелазак је семберско село Амајлије.

Семберско село Амајлије удаљено од Бијељине 5 км, а низводно Дрином од граничног прелаза Павловића мост 3 км. Такође, означено на мапи као једна од најпогоднијих локација за илегални прелазак миграната. Амајлије су познате од раније као погодно мјесто за илегални прелазак у Србију. Мјештани кажу да је ово ипак, ризична локација за илегални прелазак.

“Што се тиче чамца може се прећи, али је за пливаче опасно. Дрина је непредвидива! Има мјеста на којима је плитка десетак метара, а онда веома дубока. Ризична је и не бих препоручио никоме ко је не познаје да се усуди да је прелази”, наглашава један од мјестана овог семберског села.

Чланови Службе за послове са странцима редовно обилазе обале Дрине и Саве како би могли реаговати на вријеме у случају да додје до илегалних прелазака.

“Служба за послове са странцима у складу са тренутном ситуацијом појачала је своје капацитете и присутност на свим кризним подручјима која су означена као могућа за илегални прелазак државне границе мањих или већих група илегалних миграната”, каже Данијел Бабић, један од инспектора у Служби за послове са странцима, теренски центар Бањалука.

Уколико се деси да избјеглице почну прелазити на овим мјестима у БиХ према плановима биће смјештени у прихватне центре у бившу фабрику Панафлекс у Јањи и Еко камп у Амајлијама.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пусте зеље

22.09.2015 17:48

Ма нема сансе нису избјеглице луде ни они неце у ову насу пустахију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страва

22.09.2015 18:06

Слузба за странце једина организација на нивоу БиХ за похвалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

22.09.2015 18:50

Појма немас

Name

лиллие

22.09.2015 18:36

Могу док је "фина" времена ал кад пане бијели, не скаце се у Дрину €€€

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ице

22.09.2015 19:31

Свака цаст за Слузбу за странце и Границну полицију, не експониирају се превисе али раде посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

План Б

22.09.2015 22:44

Мигранти ће ваздушним путем ући у БиХ, а онда подморницама Савом све до Брода, а онда ће се прерушени у славонске сељаке који праве кулен пребацити посебном линијом која вози на кобасицијаду у Граз, а онда одатле је све већ лакше. Ово је повејрљиво и немојте никоме рећи.

ОДГОВОРИТЕ