Drina i Sava moguć put za migrante?

Nakon što je sve više granica u regionu zatvoreno za migrante, oni bi mogli ka zapadnoj Evropi krenuti preko Bosne i Hercegovine. Granična policija je u pripravnosti zbog eventualnog dolaska izbjeglica. Međutim, osnovni problem predstavlja to što BiH pored zvaničnih ima i one prirodne granice – rijeke, koje bi mogle poslužiti kao ilegalni put.

Republika Srpska 22.09.2015 | 19:40
Drina i Sava moguć put za migrante?

Najveći broj migranta u BiH bi mogao ući preko graničnih prelaza Rača i Pavlovića most, ali ukoliko vlasti odluče zatvoriti granice izbjeglicama ostaju ilegalni prelazi iz Srbije u BiH.

Selo Crnjelovo, udaljeno od Bijeljine dvadesetak kilometara i označeno kao jedno od pedeset mjesta preko kojih bi migranti mogli da pređu iz Srbije u BiH, a zatim u Hrvatsku i dalje put zemalja Evropske unije. Iza mene rijeka Sava, preko koje bi migranti, naravno, ilegalnim putem mogli da pređu u BiH i nastave svoj put ka Njemačkoj.

Mještani Crnjelova kažu da je ilegalni prelazak preko Save veoma moguć i za očekivati je da ga migranti koriste, ako ukoliko krenu tim pravcem prema EU.

“Sve je moguće, zavisi samo kako će prelaziti. Dobri plivači mogu i da preplivaju na nekim mjestima Savu, a sa raznim sredstvima, čamcima, veoma je lako preći. Postoji i skela, ali to je legalni put. Ništa nije nemoguće”, kaže Marijan Maksimović, mještanin Crnjelova.

Više kritičnih tačaka je i duž rijeke Drine. Jedna od mogućih lokacija za prelazak je sembersko selo Amajlije.

Sembersko selo Amajlije udaljeno od Bijeljine 5 km, a nizvodno Drinom od graničnog prelaza Pavlovića most 3 km. Takođe, označeno na mapi kao jedna od najpogodnijih lokacija za ilegalni prelazak migranata. Amajlije su poznate od ranije kao pogodno mjesto za ilegalni prelazak u Srbiju. Mještani kažu da je ovo ipak, rizična lokacija za ilegalni prelazak.

“Što se tiče čamca može se preći, ali je za plivače opasno. Drina je nepredvidiva! Ima mjesta na kojima je plitka desetak metara, a onda veoma duboka. Rizična je i ne bih preporučio nikome ko je ne poznaje da se usudi da je prelazi”, naglašava jedan od mjestana ovog semberskog sela.

Članovi Službe za poslove sa strancima redovno obilaze obale Drine i Save kako bi mogli reagovati na vrijeme u slučaju da dodje do ilegalnih prelazaka.

“Služba za poslove sa strancima u skladu sa trenutnom situacijom pojačala je svoje kapacitete i prisutnost na svim kriznim područjima koja su označena kao moguća za ilegalni prelazak državne granice manjih ili većih grupa ilegalnih migranata”, kaže Danijel Babić, jedan od inspektora u Službi za poslove sa strancima, terenski centar Banjaluka.

Ukoliko se desi da izbjeglice počnu prelaziti na ovim mjestima u BiH prema planovima biće smješteni u prihvatne centre u bivšu fabriku Panafleks u Janji i Eko kamp u Amajlijama.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

puste zelje

22.09.2015 17:48

Ma nema sanse nisu izbjeglice lude ni oni nece u ovu nasu pustahiju.

ODGOVORITE
Name

strava

22.09.2015 18:06

Sluzba za strance jedina organizacija na nivou BiH za pohvalu

ODGOVORITE
Name

Milorad

22.09.2015 18:50

Pojma nemas

Name

lillie

22.09.2015 18:36

Mogu dok je "fina" vremena al kad pane bijeli, ne skace se u Drinu €€€

ODGOVORITE
Name

Ice

22.09.2015 19:31

Svaka cast za Sluzbu za strance i Granicnu policiju, ne eksponiiraju se previse ali rade posao!

ODGOVORITE
Name

Plan B

22.09.2015 22:44

Migranti će vazdušnim putem ući u BiH, a onda podmornicama Savom sve do Broda, a onda će se prerušeni u slavonske seljake koji prave kulen prebaciti posebnom linijom koja vozi na kobasicijadu u Graz, a onda odatle je sve već lakše. Ovo je povejrljivo i nemojte nikome reći.

ODGOVORITE