"Шимунић је оличење поштења у фудбалу"!

Нови селектор хрватске репрезентације Анте Чачић на првој конференцији за новинаре добио пратњу полиције. Чачић потврдио да ће му помоћник бити Јосип Шимунић. "Он је оличење поштења у фудбалу", каже Чачић за Шимунића.

Фудбал 23.09.2015 | 09:20
"Шимунић је оличење поштења у фудбалу"!

Избор Анте Чачић (61) за новог селектора хрватске фудбалске репрезентације благо речено, није лепо дочекан у тамошњој спортској јавности. У резултатима свих анкета, хрватска фудбалска јавност је разочарана новом "акробацијом" челника Хрватског фудбалског савеза.

Чачић је дочекан на нож, а његову прву конференцију за новинаре у својству селектора хрватске репрезентације, обезбеђивала је чак и полиција, уз образложење да је атмосфера наелектрисана после раних коментара у медијима и читалаца!

Досадашњи тренер загребачке Локомотиве, која важи за филијалу Динама, рекао је да му је у руке дат "хрватски национални понос" и да ће учинити све да са Хрватском оде на Европско првенство у Француској 2016. године.

"Хрватска фудбалска репрезентација је много више од фудбала. Она је већа од сваког фудбалера, од сваког тренера. Свестан сам да сам добио изузетно надарену екипу и наше најбоље играче. У руке сам добио хрватски национални понос. Тако то доживљавам. Познато је што хрватска ногометна репрезентација значи за Хрватску и Хрватима. Екипа и ја имамо ту част и прилику да кроз врхунски спорт служимо националним интересима 'Лијепе наше'. Први циљ је пласман на ЕП. Даћу све од себе. Репрезентација захтева и заслужује стручност, знање и искуство селектора. Осим тога, немојте сумњати да ми је срце уз репрезентацију", биле су прве речи Чачића на конференцији за новинаре која је одржана у једној загребачкој пивници(!?).

Потврдио је да ће му један од помоћника на клупи бити Јосип Шимунић, декларисани усташа, који је због повика: "За дом спремни" добио суспензију и није играо на Светском првенству у Бразилу.

О њему Чачић каже: "Он је оличење поштења и честитости у фудбалу. Биће битан фактор у стварању атмосфере у репрезентацији. Омиљен је међу навијачима и међу играчима. Помоћи ће ми да креирамо угодну атмосферу око и у репрезентацији. Што се казне ФИФА-е тиче, њу је одрадио. Сада има прилику да се на неки начин рехабилитује и на клупи. Гледам га искључиво као човека и патриоту, као човека који не мрзи. Та једна ситуација која се догодила не треба да га прати цео живот".

Чачић је прихватио "врућ кромпир" у руке, али истиче да верује у играче. Занимљиво, на његовом списку је и Марио Манџукић, иако из Јувентуса стижу вести да је повређен и да му следи нешто дужа пауза.

Већински део хрватске фудбалске јавности за Чачића каже да је "марионета Здравка Мамића", који ведри и облачи хрватским фудбалом, а новом селектору се ругају и да је бољи "мајстор за телевизоре него тренер".

На те комантаре Чалчић одговара: "Стално потенцирате то да сам сервисер за телевизоре... Да, имао сам своју радионицу 25 година. Не ниподаштавам ниједну струку. Што се тиче Мамићевог утицаја, сигурно је да је и он дао своје мишљење о мени у ХНС-у и верујем да је рекао добре ствари, али не верујем да било ко жели да сведе репрезентацију под своје интересе".

Хрватска је, из сигурне позиције у квалификацијама за Европско првенство, пала на трећу позицију на табели Групе Х, са 14 бодова, четири мање од водеће Италије и два мање од другопласиране Норвешке.

У последња два кола Хрватска ће 10. октобра дочекати Бугарску, док три дана касније гостује на Малти. Норвешка дочекује Малту, а у последњем колу гостује Италији. Италијани иду на ноге Азербејџану, а расплет групе се очекује 13. октобра у дуелу са Норвешком.

Коментари / 0

Оставите коментар