Опозиција изнијела низ оптужби на власт

Посланик Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић оцијенио је данас да све што се дешавало у Бобар и Балкан инвестмент банци упућује на „постојање организоване пљачке“.

Република Српска 22.09.2015 | 16:40
Опозиција изнијела низ оптужби на власт

Бобар банку назвао је „пљачкашком“ те током расправе у Народној скупштини Републике Српске о стању у банкарском сектору у 2014.години упитао надлежне у Агенцији за банкарство Републике Српске шта су радили, истакавши да неко мора одговорати за многобројне пропусте.

Чавић је упитао власт у Републици Српској одакле право некоме да директно везује, односно изложи ризику 205 милиона КМ јавних републичких пара у ове двије банке, од којих је „једна пропала, а друга ће пропасти, ако не буде спашавана“.

-Ко је тај - упитао је Чавић истакавши да је на ово упозоравао и док је био посланик у Народној скупштини Гаврило Бобар, али да кривицу „сносе они коју су њему гледали кроз прсте јер је био члан Главног одбора СНСД-а“.

Прозао је Агенцију за банкарство РС-а и због стања у Балкан инвестмент банкци, сада Банци Српске, те упитао да ли и Народна скупштина Републике Српске треба да пређе преко 205 КМ средсатава РС-а „заробљених“ у двије банке.

Бобар банка је у процесу ликвидације од децембра прошле године, а Балкан инвестмент банка је након одласка литванских власника докапилизована и преименована у Банку Српске.

Посланик Српске демократске странке (СДС) Маринко Божовић казао је да ситуација у вези с Бобар банком има много нејасноћа с којих се покушала скренути пажња јавности.

Подсјетио је да Бобар банка има 230 милиона КМ обавеза, те да су фирме - дужници из Хрватске и у власништву људи присутних на сједници Скупштине, што према његовом мишљењу показује спрегу оних који су довели до колапса банкарског система.

Највећа одговорност је на цијелом систему Републике Српске, на овом изазову пале су све институције Републике Српске - тврди Божовић.

Сматра да је оправдано очекивати још већи колапс система, с обзиром на неоправдано управљање буџетским средствима.

Расправа о стању у банкарском сектору у Републици Српској још траје, али у досадашњој расправи није се јавио ниједан посланик владајуће коалиције.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

владислав

22.09.2015 16:01

Убисе их Цавиц и Бозовиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивљи запад.

22.09.2015 19:13

Ово има само код нас!!

Name

Драган

22.09.2015 19:21

Како је могуће да Рафинерија Брод има дуг већи од 500 милиона КМ према РС, и нико ништа...а опозиција ћути, зашто? УИО пријављује рекордне приходе од ПДВ-а, гдје се троше те паре? Од акциза се прикупи много, гдје одлази? Алооо опозицијо, удари на конкретне ствари! Оваквим дјеловањем показујете да ћете бити исти као садашњи.

ОДГОВОРИТЕ