Opozicija iznijela niz optužbi na vlast

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocijenio je danas da sve što se dešavalo u Bobar i Balkan investment banci upućuje na „postojanje organizovane pljačke“.

Republika Srpska 22.09.2015 | 16:40
Opozicija iznijela niz optužbi na vlast

Bobar banku nazvao je „pljačkaškom“ te tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o stanju u bankarskom sektoru u 2014.godini upitao nadležne u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske šta su radili, istakavši da neko mora odgovorati za mnogobrojne propuste.

Čavić je upitao vlast u Republici Srpskoj odakle pravo nekome da direktno vezuje, odnosno izloži riziku 205 miliona KM javnih republičkih para u ove dvije banke, od kojih je „jedna propala, a druga će propasti, ako ne bude spašavana“.

-Ko je taj - upitao je Čavić istakavši da je na ovo upozoravao i dok je bio poslanik u Narodnoj skupštini Gavrilo Bobar, ali da krivicu „snose oni koju su njemu gledali kroz prste jer je bio član Glavnog odbora SNSD-a“.

Prozao je Agenciju za bankarstvo RS-a i zbog stanja u Balkan investment bankci, sada Banci Srpske, te upitao da li i Narodna skupština Republike Srpske treba da pređe preko 205 KM sredsatava RS-a „zarobljenih“ u dvije banke.

Bobar banka je u procesu likvidacije od decembra prošle godine, a Balkan investment banka je nakon odlaska litvanskih vlasnika dokapilizovana i preimenovana u Banku Srpske.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Marinko Božović kazao je da situacija u vezi s Bobar bankom ima mnogo nejasnoća s kojih se pokušala skrenuti pažnja javnosti.

Podsjetio je da Bobar banka ima 230 miliona KM obaveza, te da su firme - dužnici iz Hrvatske i u vlasništvu ljudi prisutnih na sjednici Skupštine, što prema njegovom mišljenju pokazuje spregu onih koji su doveli do kolapsa bankarskog sistema.

Najveća odgovornost je na cijelom sistemu Republike Srpske, na ovom izazovu pale su sve institucije Republike Srpske - tvrdi Božović.

Smatra da je opravdano očekivati još veći kolaps sistema, s obzirom na neopravdano upravljanje budžetskim sredstvima.

Rasprava o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj još traje, ali u dosadašnjoj raspravi nije se javio nijedan poslanik vladajuće koalicije.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vladislav

22.09.2015 16:01

Ubise ih Cavic i Bozovic

ODGOVORITE
Name

Divlji zapad.

22.09.2015 19:13

Ovo ima samo kod nas!!

Name

Dragan

22.09.2015 19:21

Kako je moguće da Rafinerija Brod ima dug veći od 500 miliona KM prema RS, i niko ništa...a opozicija ćuti, zašto? UIO prijavljuje rekordne prihode od PDV-a, gdje se troše te pare? Od akciza se prikupi mnogo, gdje odlazi? Alooo opozicijo, udari na konkretne stvari! Ovakvim djelovanjem pokazujete da ćete biti isti kao sadašnji.

ODGOVORITE