БХ Аирлинес: Стечај све извјеснија опција

Рјешење за спас једине федералне авиокомпаније се не назире. БХ Аирлинес је већ мјесецима на кољенима, а идеја Владе ФБиХ о оснивању нове компаније чини се тешко остваривом.

Босна и Херцеговина 22.09.2015 | 12:25
БХ Аирлинес: Стечај све извјеснија опција

Влада ФБиХ била је започела преговоре с њемачком компанијом МД Миттелдеутсцхе Тоурисмус Ентwицклунгсгеселлсцхафт о оснивању нове авиокомпаније.

Но, чини се да ти преговори неће резултирати спасоносним рјешењем за БХ Аирлинес.

Елвис Жига, предсједник Синдиката БХ Аирлинеса, за Клиx.ба каже како стечај још није отворен, али да је тешко очекивати неко квалитетно рјешење за БХ Аирлинес.

"Стечај може отворити ХЕТА или неки други повјерилац, а то је прије свега Међународни аеродром Сарајево. Но, они то још увијек нису урадили", каже Жига.

Преговори између ХЕТА-е и Владе ФБиХ су прекинути без да је постигнут било какав договор. ХЕТА има могућност да прода два авиона, али ни од тога неће моћи намирити сва потраживања. Прије двије године вриједност авиона је процијењена на осам милиона долара, а данас дуг БХ Аирлинеса према ХЕТА-и износи 21 милион КМ. Авиони су до данас сигурно изгубили на вриједности, а један се налази на сервису у Њемачкој и у њега би, да би био оперативан, требало уложити око милион еура.

Ако буде отворен стечај, поред поменутих авиона, БХ Аирлинес у свом власништву фактички има још само хангаре. Како ХЕТА неће моћи намири сва потраживања од продаје авиона, реално је очекивати да траже и хангаре.

Такође, остаје проблем 87 радника који још нису збринути. Њима се дугује седам плата заједно са свим доприносима.

"Већина пилота је већ отишла у друге компаније, остало је њих неколико. И други гледају да оду, али ситуација је заиста тешка, људи седам мјесеци нису примили плату", наводи Жига.

Састанци представника синдиката и Владе ФБиХ одржавају се сваке седмице али још нема рјешења за раднике.

Оснивање нове авиокомпаније, како је то урађено након пропасти Аир Босне, тренутно није опција јер Влада ФБиХ једноставно нема новца за такво нешто.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

анте

22.09.2015 10:28

Какав стецај гаси ја свакако не путујем авионом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машала

22.09.2015 10:43

Вукојебина саздана од лопова и лоповлука да има авио-компанију? Смијешно. Та компанија може да лети само са Чубриловићевог аеродрома у Требињу. И да сваке године удуплава број путника. Нула пута дупло је дупла нула. Ипак је Босна јединствена. Све го багров до багрова. На сваком педљу њене територије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајдо

22.09.2015 10:46

Нека пропада све сто има везе са Сарајевом, да се курталисемо оних који су нас неказњено убијали једном за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

22.09.2015 11:24

Нормално да це пропасти, не мозе бити конкурентан великим играцима из персијског залива, а предлазем реорганизацију да се направи лоw цост, типа wиззаир и сл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммг

22.09.2015 11:32

Аирлинес Српске већ одавно не лети. Али има једна подземна линија коју ће вам Баја открити ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

22.09.2015 13:28

Мислис од Требињског аеродрома до Београда??

Name

колеге нисмо

22.09.2015 14:55

Лети баја ускоро.

Name

Соколац

22.09.2015 17:54

Не него са Соколачког аеродрома

Name

Прилика

23.09.2015 11:12

Могла би се поново активирати Скy Српска, откупити те авионе па поново успоставити акт-ташна летове, с обзиром да је Антон Касиповић поново у влади...

ОДГОВОРИТЕ