Пад берзи због истраге о "Фолксвагену"

Акције на европским берзама данас су у паду под утицајем истраге о лажирању података о емисијама угљен-диоксида које је вршио произвођач аутомобила „Фолксваген“.

Свијет 22.09.2015 | 11:43
Пад берзи због истраге о "Фолксвагену"

Истрага је у претходних неколико дана проширена из САД на активности њемачке компаније у Европи и Азији.

„Фолксваген“ је признао да је манипулисао подацима о штетним емисијама уз помоћ софтвера који би се активирао само када се врше тестирања.

У нормалној вожњи, аутомобили опремљени дизелским моторима емитују десет до 40 пута више загађења у односу на законско ограничење, саопштила је раније америчка Агенција за заштиту околине.

Вриједност акција „Фолксвагена“ јуче је због овог скандала умањена за скоро 20 одсто. Паневропски берзански индекс ФТСЕурофист 300 јутрос је ослабио за 0,3 одсто, на 1.407,35 поена, послије јучерашњег раста за један проценат.

Директор „Фолксвагена“ Мартин Винтеркорн извинио се због обмањивања јавности и обећао да ће компанија учинити све да надокнади нанесену штету. Он је обећао пуну сарадњу фирме у тестовима које ће обавити њемачке власти.

Њемачки министар саобраћаја Александер Добринт наредио је да се обаве независни тестови спорних дизелских модела.

Скандал је избио када су америчке власти утврдиле да модели „џета“ и „пасат“ у нормалним условима вожње емитују знатно више угљен-диоксида у односу на декларисане податке добијене у лабораторијским тестовима.

Коментари / 0

Оставите коментар